Zbawienny wpływ winogron. 6 powodów, by jeść je jak najczęściej
PAULINA BRZOZOWSKA • dawno temuWinogrona często są niedoceniane. Okazuje się jednak, że te owoce mają niezliczoną ilość zalet. Dlatego też warto jeść je (i pić) każdego dnia. Przedstawiamy 6 najważniejszych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia winogron.
Pomagają dbać o linię
W winogronach znaleźć można ogromną ilość flawonoidów, które mogą sprzyjać poprawie metabolizmu. Badania opublikowane w 2016 roku dowiodły, że wysoka zawartość tych związków w naszym organizmie sprzyja odchudzaniu. Poza tym szklanka winogron ma tylko 100 kalorii. To pyszna i zdrowa przekąska.
Zapobiegają przeziębieniom i chorobom
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, winogrona świetnie zwalczają wszelkie stany zapalne w ciele. Dlatego w trakcie przeziębienia dobrze jest dodać winogrona do jadłospisu.
Są przekąską zdrową dla serca
Antyoksydanty mają również świetny wpływ na ciśnienie i nasz układ krążenia. A co za tym idzie, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób serca. Wystarczy garść winogron dziennie.
Świetnie nawadniają
O tym, że każdego dnia powinniśmy dostarczać sobie ponad 2 litry wody, wie chyba każdy. A ponieważ winogrona to w 82 proc. woda, wnioski nasuwają się same. Winogrona pomogą nawodnić organizm.
Są zbawienne dla cery
W niektórych owocach i warzywach, w tym w winogronach, znaleziono fitonutreiny, które potrafią budować na komórkach skóry swego rodzaju tarczę. Jakie jest jej zadanie? Ochrona tkanki przed światłem UV. Czyli czynnikiem, który przyspiesza starzenie się cery i wywołuje nowotwory skóry.
W winie siła!
Okazuje się, że proces obróbki i fermentacji (czyli moment, kiedy winogrona stają się winem) nie odbiera tym owocom ich zbawiennych właściwości. To oznacza, że umiarkowane picie dobrej jakości wina pozytywnie wpływa na zdrowie.
Paulina Brzozowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze