GMO, czyli żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie
MAŁGORZATA GRUDZIŃSKA • dawno temuCzłowiek już od dawna starał się ulepszać naturę. Krzyżowano zwierzęta czy też szczepiono drzewa owocowe w celu uzyskania lepszej odmiany. Teraz człowiek produkując żywność genetycznie zmodyfikowaną stara się kontrolować powstawanie nowych pożądanych cech w żywności. Ale czy jest to tak do końca bezpieczne?

Badania nad taką żywnością trwają od ponad 10 lat, ale do tej pory naukowcy nie odpowiedzieli na pytanie, czy taka żywność nie stanowi zagrożenia dla człowieka i środowiska.
Co to jest GMO?
GMO to żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które wcześniej zostały ulepszone przy użyciu technik inżynierii genetycznej. Innymi słowy, wyprodukowanie GMO polega na wprowadzeniu w warunkach laboratoryjnych części DNA jednego organizmu do DNA drugiego organizmu. Następnie, w warunkach tradycyjnej hodowli, bądź uprawy, powstaje nowy organizm o zmienionych cechach.
Badania prowadzone nad GMO
Po raz pierwszy GMO pojawiło się w roku 1990, kiedy zastosowano do produkcji zmodyfikowane drożdże piekarskie. Obecnie asortyment takich produktów jest o wiele większy. Krajami przodującymi w produkcji takiej żywności są: Stany Zjednoczone, Kanada Argentyna, Brazylia, Chile, Australia i Meksyk. Szacuje się również, że ok. 50% wszystkich przetworzonych produktów na rynku UE może zawierać składniki będące lub pochodzenia GMO. A produkty uzyskiwane na drodze modyfikacji genetycznej w tych krajach to: kukurydza, soja, żyto, pszenica, owies — uodpornione na suszę, szkodniki czy chwasty;rzepak o dużej zawartości karotenu;ryż o zwiększonej zawartości żelaza;pomidory, winogrona, banany, ziemniaki, dynia, papaja i cykoria o przedłużonej trwałości, odporne na owady, choroby i procesy gnilne;truskawki odporne na mróz.

Musimy wziąć pod uwagę, iż soja i kukurydza to często podstawowe surowce do produkcji żywności dla wegetarian, przekąsek, zagęszczaczy, dań chińskich (w Chinach na dużą skalę uprawia się już od 1994 roku genetycznie modyfikowaną soję i kukurydzę), dań typu „fast food”, mleka sojowego przeznaczonego dla niemowląt i dzieci, preparatów mlekozastępczych dla niemowląt i dzieci nietolerujących laktozy, (cukru mlecznego), glutenu, dzieci alergicznych oraz chorych na przewlekłe biegunki.
Badania nad GMO prowadzone w Polsce
W Polsce pierwsze doświadczenia polowe były prowadzone od 1997 roku i dotyczyły kukurydzy, ziemniaków i buraków pastewnych. Oczywiście rośliny te są hodowane na poletkach doświadczalnych w placówkach badawczych. Prowadzi się też badania nad ogórkami o zwiększonej słodkości wprowadzając gen melona.
Korzyści wynikające z wytwarzania żywności genetycznie zmodyfikowanej to m.in.
poprawa odporności roślin na szkodniki i choroby, wzrost produkcji, ograniczenie zastosowania chemicznych środków ochrony roślin, zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska, zmniejszenie strat podczas transportu i przechowywania, poprawa cech organoleptycznych żywności, jak: barwa, smak, zapach oraz zmiana zawartości węglowodanów, witamin, składników mineralnych czy kwasów tłuszczowych w produktach.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze