Termogeniki w żywności
BEATKA • dawno temu

Termogeniki to produkty przyspieszające metabolizm, które można znaleźć w naturalnej żywności. Codziennie spotykamy się z reklamami fascynujących i z całą pewnością skutkujących środków farmaceutycznych, które pozwolą nam zrzucić zbędne kilogramy. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że najlepsze produkty przyspieszające przemianę materii znajdują się po prostu w kuchni. Wśród przyczyn tycia najczęściej można wskazać na niezdrową dietę. Dowiedz się, co jeść, żeby spalać kalorie i chudnąć.
Zwiększanie tempa przemiany materii
Chudnięcie w trakcie jedzenia brzmi trochę abstrakcyjnie, choć wcale tak nie jest. I nie chodzi tu o tabletki na odchudzanie, których reklamami jesteśmy zarzucani na okrągło. Osoby z nadwagą, które łapią się wszystkich sposobów, z pewnością zainwestują w kolejne opakowanie pigułek. Inni ze zrezygnowaniem otworzą kolejną czekoladę i popiją ją colą. Tymczasem wystarczy podstawowa wiedza na temat naturalnych spalaczy tłuszczów.
Spalacze tkanki tłuszczowej są popularne wśród osób uprawiających sport. Dlatego też wśród suplementów sportowych znajdują się termogeniki, l-karnityna oraz CLA. Brzmi znajomo? O l-karnitynie i CLA mogliście usłyszeć przy okazji oglądania reklam telewizyjnych. Termogeniki to jednak nowe zagadnienie – to substancje pobudzające organizm do wydzielania ciepła i szybszego spalania kalorii. W naturalnej żywności występują one w niewielkim stężeniu, dlatego też nie dają szybko widocznych efektów.

Do najpopularniejszych termogeników zaliczamy citrus aurantium – wyciąg z gorzkiej pomarańczy, ekstrakt z zielonej herbaty, który jest bogaty w przeciwutleniacze i wyciąg z pokrzywy indyjskiej (forsykoliny). Termogeniki powinny być stosowane jako dodatek do diety i ćwiczeń fizycznych. W przeciwnym wypadku ubytek wagi będzie niewielki. Największą zaletą termogeników jest fakt, że przyspieszają metabolizm i znacznie redukują tkankę tłuszczową. Ponadto zielona herbata zwiększa poziom hormonu odpowiedzialnego za obniżanie apetytu i przyspieszanie metabolizmu.
Zbyt duża ilość termogeników dostarczona do organizmu może spowodować przykre dla zdrowia konsekwencje. Do skutków ubocznych zaliczamy: zwiększenie ciśnienia krwi i zakłócenie rytmu serca.
Termogeniki znajdują się w ostrej papryce chili, w imbirze, pieprzu Cayenne, pieprzu tureckim oraz w gorzkich pomarańczach.
Składnik termogeników
Głównym składnikiem termogeników jest efedryna – zaliczana jednak do używek, a nie do suplementów odżywczych. Efedryna jest środkiem zakazanym przez Polską Komisję Zwalczania Dopingu w Sporcie oraz przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Osoby, które zajmują się sportem wyczynowo, powinny zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu leków na przeziębienie i grypę, które zawierają pseudoefedrynę.
Efedryna zwiększa tempo wytwarzania ciepła i jednocześnie zmniejsza apetyt oraz aktywizuje organizm. Środek ten działa do 12 tygodni. Później organizm przestaje tracić na wadze. Skutki uboczne przyjmowania efedryny w zbyt dużych ilościach to: przyspieszenie rytmu serca, wzrost ciśnienia krwi, palpitacje serca, wymioty, mdłości, uczucie niepokoju, nerwowość, problemy ze snem, zawroty głowy.

Najnowsze

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze