Termogeniki w żywności
BEATKA • dawno temuTermogeniki to produkty przyspieszające metabolizm, które można znaleźć w naturalnej żywności. Codziennie spotykamy się z reklamami fascynujących i z całą pewnością skutkujących środków farmaceutycznych, które pozwolą nam zrzucić zbędne kilogramy. Tymczasem niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że najlepsze produkty przyspieszające przemianę materii znajdują się po prostu w kuchni. Wśród przyczyn tycia najczęściej można wskazać na niezdrową dietę. Dowiedz się, co jeść, żeby spalać kalorie i chudnąć.
Zwiększanie tempa przemiany materii
Chudnięcie w trakcie jedzenia brzmi trochę abstrakcyjnie, choć wcale tak nie jest. I nie chodzi tu o tabletki na odchudzanie, których reklamami jesteśmy zarzucani na okrągło. Osoby z nadwagą, które łapią się wszystkich sposobów, z pewnością zainwestują w kolejne opakowanie pigułek. Inni ze zrezygnowaniem otworzą kolejną czekoladę i popiją ją colą. Tymczasem wystarczy podstawowa wiedza na temat naturalnych spalaczy tłuszczów.
Spalacze tkanki tłuszczowej są popularne wśród osób uprawiających sport. Dlatego też wśród suplementów sportowych znajdują się termogeniki, l-karnityna oraz CLA. Brzmi znajomo? O l-karnitynie i CLA mogliście usłyszeć przy okazji oglądania reklam telewizyjnych. Termogeniki to jednak nowe zagadnienie – to substancje pobudzające organizm do wydzielania ciepła i szybszego spalania kalorii. W naturalnej żywności występują one w niewielkim stężeniu, dlatego też nie dają szybko widocznych efektów.
Do najpopularniejszych termogeników zaliczamy citrus aurantium – wyciąg z gorzkiej pomarańczy, ekstrakt z zielonej herbaty, który jest bogaty w przeciwutleniacze i wyciąg z pokrzywy indyjskiej (forsykoliny). Termogeniki powinny być stosowane jako dodatek do diety i ćwiczeń fizycznych. W przeciwnym wypadku ubytek wagi będzie niewielki. Największą zaletą termogeników jest fakt, że przyspieszają metabolizm i znacznie redukują tkankę tłuszczową. Ponadto zielona herbata zwiększa poziom hormonu odpowiedzialnego za obniżanie apetytu i przyspieszanie metabolizmu.
Zbyt duża ilość termogeników dostarczona do organizmu może spowodować przykre dla zdrowia konsekwencje. Do skutków ubocznych zaliczamy: zwiększenie ciśnienia krwi i zakłócenie rytmu serca.
Termogeniki znajdują się w ostrej papryce chili, w imbirze, pieprzu Cayenne, pieprzu tureckim oraz w gorzkich pomarańczach.
Składnik termogeników
Głównym składnikiem termogeników jest efedryna – zaliczana jednak do używek, a nie do suplementów odżywczych. Efedryna jest środkiem zakazanym przez Polską Komisję Zwalczania Dopingu w Sporcie oraz przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Osoby, które zajmują się sportem wyczynowo, powinny zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu leków na przeziębienie i grypę, które zawierają pseudoefedrynę.
Efedryna zwiększa tempo wytwarzania ciepła i jednocześnie zmniejsza apetyt oraz aktywizuje organizm. Środek ten działa do 12 tygodni. Później organizm przestaje tracić na wadze. Skutki uboczne przyjmowania efedryny w zbyt dużych ilościach to: przyspieszenie rytmu serca, wzrost ciśnienia krwi, palpitacje serca, wymioty, mdłości, uczucie niepokoju, nerwowość, problemy ze snem, zawroty głowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze