Przeciwutleniacze w żywności
DAMIESA • dawno temuDużo się o nich mówi, zwłaszcza przy okazji newsów ze świata kosmetycznych hitów. Słyną z tego, że mają moc hamowania procesów starzenie skóry. A czym tak naprawdę są przeciwutleniacze i gdzie ich szukać?
Jest to nic innego jak grupa związków chemicznych, które odpowiadają za mechanizmy obronne komórek ciała. Wytwarza je nasz organizm, jednak z wiekiem ich ilość spada, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Wśród innych korzyści, jakie wymienia się, mówiąc o przeciwutleniaczach, jest także ich wpływ na ochronę skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz w zapobieganiu chorobom.
Przeciwutleniacze znajdują się w pokarmach. Możemy je znaleźć np. w marchwi, orzechach, bazylii, owocach cytrusowych, czosnku, papryce, szparagach, natce pietruszki, olejach roślinnych lub zielonej herbacie. Cennym źródłem są także ryby i owoce morza. Występują też w otrębach. Hamują aktywność wolnych rodników, a więc spowalniają starzenie się skóry. Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami są witaminy z grupy A, C i E oraz beta-karoten.
Przeciwutleniaczy pozbywamy się, pijąc alkohol, paląc papierosy, a nawet przebywając zbyt długo na słońcu. Ich zanik może powodować także długotrwała choroba.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze