Naturalne przeciwutleniacze
KAROLINA • dawno temuObecność antyoksydantów jest oraz bardziej pożądana, jednak nie wszyscy są świadomi pełnionych przez nie funkcji. Jeżeli wielokrotnie słyszałaś, że w danym kosmetyku lub pożywieniu występują przeciwutleniacze, lecz nie masz pojęcia, w jaki sposób działają, i jaki mają wpływ na zdrowie oraz urodę, zapoznaj się z treścią poniższego artykułu.
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty określane także mianem przeciwutleniaczy stanowią grupę związków chemicznych, które zapobiegają procesowi utleniania wiązań danej substancji lub go zwalniają. Nadmierny wysiłek fizyczny, palenie papierosów oraz wdychanie zanieczyszczonego powietrza powodują powstawanie wolnych rodników. To cząsteczki lub pojedyncze atomy, które posiadają niesparowane elektrony, co powoduje, że przyłączają je do innych wiązań chemicznych. Proces ten nazywany jest oksydacją, czyli utlenianiem i powoduje niszczenie struktur DNA oraz starzenie się organizmu. Oznacza to, że działanie wolnych rodników odpowiedzialne jest także za proces starzenia się skóry. Zarówno przeciwutleniacze oraz wolne rodniki naturalnie występują w organizmie człowieka, jednak kluczem do zdrowia i piękna jest zachowanie między nimi proporcji. I tak nadmiar kosmetyków lub suplementów może doprowadzić do równie poważnych zniszczeń jak ich niedostatek, dlatego też należy je stosować z rozwagą. Odpowiednio dobrana do naszych potrzeb dawka przeciwutleniaczy spowoduje zmniejszenie się ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki, choroby Parkinsona, zaćmy, jaskry, choroby wieńcowej i wielu innych schorzeń.
Wyróżnia się dwa rodzaje przeciwutleniaczy. Pierwszą grupę stanowią związki chemiczne, występujące w naszych organizmach – to antyoksydanty naturalne i zaliczyć do nich należy przede wszystkim konezym Q10. Drugą grupą są powszechnie znane przeciwutleniacze występujące w żywności.
Przeciwutleniacze w żywności
Antyoksydantami pokarmowymi są między innymi polifenole, witaminy E i C i karotenoidy. Odpowiednio dobrana dieta może wyrównać zaburzoną przez zanieczyszczone środowisko lub stres w pracy naturalną harmonię występowania między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami.
Odpowiednią ilość antyoksydantów w diecie zapewnisz swojemu organizmowi, jeżeli spożywać będziesz świeże owoce, warzywa, orzechy i zieloną herbatę. Oprócz tego od czasu do czasu możesz wypić lampkę czerwonego wina, bowiem tam także znajdziesz bogactwo przeciwutleniaczy. Zapotrzebowanie twojego organizmu zaspokoi jedzenie tuńczyka, jajek, wątróbki, czarnych porzeczek, pietruszki, brokułów i papryki.
Obok dostarczania do organizmu przeciwutleniaczy pokarmowych należy pobudzać naturalne antyoksydanty występujące w organizmie człowieka. Substancjami stymulującymi ich działanie są selen, cynk i mangan, które wchodzą w skład orzechów, nasion słonecznika oraz ryb, zwłaszcza morskich.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze