Antyoksydanty kontra wolne rodniki
OLIWKA . • dawno temuKiedy ilość wolnych rodników znajdujących się w naszym organizmie wzrasta, dochodzi do ogromnego spustoszenia. Nie tylko szybciej się starzejemy, ale także częściej poważnie chorujemy. Na szczęście istnieje broń, która pomaga nam w walce z wrogiem – antyoksydanty. Sprawdź co jeść, by zapewnić sobie zdrowie i młody wygląd.
Antyoksydanty – mali bohaterowie
Antyoksydanty blokują działanie wolnych rodników. Badania potwierdzają, że zjadając produkty zawierające te związki redukujemy ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. Poza tym mamy mniejszą szansę na zapalenie wątroby, obniżenie odporności, opryszczkę, cukrzycę, zaburzenia cyklu miesiączkowego, hemoroidy, wrzody skóry, cukrzycę, kataraktę i wiele innych, groźnych chorób.
Antyoksydanty – gdzie je znaleźć?
Antyoksydanty znajdują się w owocach, warzywach, olejach roślinnych, zbożach, ziołach, przyprawach, kawie, herbacie i innych produktach pochodzenia roślinnego. Najwięcej przeciwutleniaczy wchłoniesz zjadając: rodzynki, borówki, czarne jagody, truskawki, maliny, śliwki, pomarańcze, jabłka, gruszki.
Antyoksydanty – jak przyjemnie je pić
Badania dowiodły, że spora ilość antyoksydantów znajduje się w czerwonym winie. To właśnie dlatego Francuzi znacznie rzadziej niż przeciętni europejczycy chorują na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego. Niewielka ilość czerwonego wina do obiadu czy romantycznej kolacji jest więc nie tylko dozwolona, ale nawet wskazana.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze