Wolne rodniki
DAMIESA • dawno temuKiedy w organizmie dochodzi do nadprodukcji wolnych rodników, należy przedsięwziąć działania przyczyniające się do ich szybkiej redukcji. Uwolnienie się od szkodliwych toksyn jest recepta na to, jak zachować młodość na dłużej. Jak powstają wolne rodniki i jaką dietą zastosować, aby im przeciwdziałać?
Wolne rodniki a uroda
Pojawiają się zawsze wtedy, kiedy w organizmie dochodzi do zaburzeń metabolizmu tlenu. Przyczyną takiego stanu rzeczy mogą być takie czynniki jak: nadmierne opalanie, spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych, zanieczyszczenia środowiska, stres i przewlekłe przemęczenie, palenie papierosów i picie alkoholu, zażywanie antybiotyków, a także choroby. W efekcie uszkadzają one strukturę skóry, a do tego mogą powodować takie dolegliwości jak osłabienie układu odpornościowego, więc większą podatność na infekcje, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze czy zaburzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Słowem powodują szybsze starzenie się organów, które są narażone na ich działanie, co może w konsekwencji doprowadzić także do rozwoju nowotworów. Ponadto skutkiem ich aktywności może być pojawianie się zmarszczek, utrata jędrności skóry, a także osłabienie mięśni. Dzieje się tak dlatego, gdyż wolne rodniki zaburzają syntezę kolagenu i uszkodzenie struktur elastyny. Dochodzi także do osłabienia kondycji włosów, które tracą swój blask i witalność. Paznokcie także przestają cieszyć wyglądem. Zakłócone zostają zatem procesy odnowy skóry i jej mechanizmów obrony.
Co jeść, aby pozbywać się wolnych rodników?
Ich produkcję wzmaga jedzenie niezdrowych i smażonych przekąsek. Chcąc się przed nimi uchronić, należy ze swojego jadłospisu wyeliminować frytki, fast foody, pizzę czy chipsy. Do tego posiłki powinny być bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości oraz witaminę C, która działa na organizm oczyszczająco, usuwając szkodliwe toksyny. Silnym antyoksydantem jest także witamina A. Aby zatem skutecznie „rozprawić się” z wolnymi rodnikami dzięki zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata oraz – co ciekawe – czerwone wino! Bardzo pomocnym napojem w walce z wolnymi rodnikami jest też zielona herbata. Oprócz picia, można również stosować kompresy zrobione na jej bazie, które świetnie odmładzają cerę.
Innym sprawdzonym rozwiązaniem, aby walka z wolnymi rodnikami była skuteczna, jest systematycznaaktywność fizyczna. Procesy wytwarzania energii, sprawiają bowiem, że obecność wolnych rodników zostaje zmniejszona. Dobrym pomysłem są też ćwiczenia cardio, które pozwalają organizmowi solidnie dotlenić się, a do tego na dłużej zachować większą elastyczność skóry. Regularny trening sprawia także, że podczas wysiłku w organizmie uwalniane zostają endorfiny, czyli hormony szczęścia. Sport to samo zdrowie, ponieważ pozbywając się stresu, można jednocześnie powstrzymać atak wolnych rodników.
W czasie lata, przed działaniem wolnych rodników, warto także używać kremów w filtrem przeciwsłonecznym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze