Już sam fakt braku tolerancji lub posiadanie alergii pokarmowej na produkty zawierające gluten (specyficzne roślinne białko) jest stresujący. Żywienie w tej chorobiewymaga tego, by z jadłospisu zniknęła większość zbóż, a pozostaje ryż, amarantus, proso i kukurydza. Mało tego, każdy cierpiący na celiakię wie, że produkty bezglutenowe są nawet do czterech razy droższe od ich „pospolitych” odpowiedników – trzeba więc znaleźć ekstrabudżet. Poza tym należy je kupować dosyć często, ponieważ wyjątkowo szybko czerstwieją, a do charakterystycznego smaku i konsystencji trzeba się przyzwyczaić. No cóż, życie na diecie bezglutenowej nie jest usłane różami, dlatego też pragniemy podsunąć kilka pomysłów, jak na niej żyć i nie zbankrutować.
Uważaj na to co kupujesz!
Warto zdać sobie sprawę z tego, że produkty leżące na półkach są zrobione z jakichś składników, i że z kolei ich kupno to nie są miliony. W Polsce można już bez problemu dostać mąkę ryżową, kukurydzianą czy amarantus, które stanowią podstawy dla produktów zbożowych w diecie bez glutenu. Jeżeli masz zdolności kulinarne – gratulacje! Pora wykorzystać to z korzyścią dla zdrowia. Przeczytaj skład na etykietce, poszukaj przepisóww Internecie i do dzieła! Pieczenie samemu ma też dodatkowy plus — masz wpływ na jego smak. Możesz więc regulować słodycz, ilość soli i dodatki, czego nie można dokonać kiedy jest się skazanym na gotowy produkt.
- Ważne są wszystkie składniki diety
Pamiętaj, że dieta bezglutenowa to nie tylko wafle ryżowe i kukurydziane bułeczki. Glutenu nie zawierają warzywa i owoce, mięso, ryby, jajka, nabiał, orzechy i mleko. Racjonalne odżywianie to podstawa.
Czytaj etykiety!
Gluten potrafi czaić się tam, gdzie się nie spodziewasz, np. w wędlinach, serkach homogenizowanych, budyniu, kisielu, czy jogurtach (a już na pewno w takich typu „7 zbóż”). Wniosek: sprawdzaj listę składników! Wiele produktów bezglutenowych oznaczonych jest symbolem przekreślonego kłoska.
- Kupuj na zapas
Produkty suche tj. mąka, płatki kukurydziane, chrupki, a także puszkowane i w proszku, np. gotowe mieszanki do wypieków, można czasem dostać w wielopakach, co zdecydowanie wychodzi taniej. Jeżeli uda Ci się znaleźć produkty w promocji, to jest to oczywiście z korzyścią dla Ciebie. Czasami w dyskontach pojawiają się makarony kukurydziane albo ryżowe w dobrej cenie; nie zastanawiaj się i wkładaj je do koszyka. Daty ważności na produktach suchych sięgają nawet do roku od daty produkcji, więc na pewno się nie zepsują. Warto się zaopatrzyć na zapas, bo taka okazja może długo się nie powtórzyć.
Osoby cierpiące na celiakię nie są skazane na rozpisywanie wydatków i oszczędzanie na wszystkim, aby mieć co jeść. Nie można dać sobie wmówić, że tylko specjalistyczna żywność ze sklepowej półki jest źródłem wartości odżywczych. Owszem, jest ona produkowana według najwyższych standardów, ale także jeżeli coś zrobi się samemu daje całkowitą pewność, że skład nie jest szkodliwy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze