Zapobieganie alergii
PATRYCJA • dawno temuAlergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją organizmu
dziecka na składniki odżywcze dostarczane w pokarmach. System immunologiczny
identyfikuje dany składnik jako wroga i zaczyna go zwalczać. W efekcie u
niemowląt występują zmiany skórne, zaburzenia pracy układu pokarmowego, a nawet
oddechowego. Aby zapobiec alergii należy skrupulatnie przestrzegać zasad
rozszerzania diety dziecka.
Karmienie
piersią
Najlepszym
sposobem zapobiegania alergii pokarmowej u niemowląt jest karmienie naturalne.
Dlatego o ile to możliwe, karm dziecko wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia.
Po ukończeniu tego okresu, utrzymuj karmienie piersią jako dodatkowy posiłek do
aż do 1. roku życia. Jeśli z różnych powodów nie możesz karmić piersią, stosuj
wyłącznie mleko hipoalergiczne. Zawarte w nim białko ma obniżone właściwości uczulające,
dlatego jest bezpieczniejsze dla dzieci o podwyższonym ryzyku alergii.
Rozszerzanie
diety dziecka
Po upływie
kilku miesięcy maluszkowi samo mleko może nie wystarczyć. Zwiększone
zapotrzebowanie organizmu dziecka na składniki odżywcze w fazie intensywnego wzrostu
i rozwoju wymaga uzupełnienia diety o nowe produkty. U niemowląt, które
karmione są wyłącznie piersią, pierwsze produkty wprowadzamy, gdy maluszek skończy
6 miesięcy. O tym, jakie produkty uzupełniające wprowadzamy jako pierwsze
informuje schemat żywieniowy niemowląt.
Każda mama z pewnością otrzyma od położnej środowiskowej cały zestaw książeczek
dotyczących opieki nad dzieckiem, w tym poradniki dotyczące karmienia. Jeśli
rzuciłaś je w kąt, warto teraz zajrzeć do tych z tabelami żywieniowymi.
Dzieci
karmione sztucznym mlekiem powinny rozpocząć dietę uzupełniającą nieco
wcześniej, bo już w okolicach 4–5 miesiąca życia. Pamiętaj, aby bardzo
ostrożnie dobierać produkty. Każdy nowy składnik w diecie dziecka wprowadzaj pojedynczo,
i nie więcej niż 1 składnik na tydzień. Początkowo podawaj niewielkie ilości
nowego produktu – kilka łyżeczek. Obserwuj uważnie reakcję młodego organizmu.
Dzięki pojedynczemu wprowadzaniu nowych produktów zawsze będziesz mieć pewność,
który składnik diety uczula.Taki
składnik trzeba wykluczyć z diety na pewien czas. Pamiętaj jednak, aby zastąpić
go produktem o zbliżonej wartości odżywczej. W innym wypadku dieta eliminacyjna może przyczynić się
do niedoborów, a te skończyć się anemią i zaburzeniami rozwoju. W przypadku
wystąpienia alergii na dany składnik zasięgnij rady lekarza co do dalszego
postępowania.
Alergeny
pokarmowe
Gluten to
białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie,
jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po
jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim
czasie. Według zaleceń specjalistów dzieci karmione piersią pierwszą porcję dań
z glutenem powinny otrzymać w 6 miesiącu życia, a dzieci karmione sztucznym
mlekiem między 5 a 6 miesiącem. Wczesne wprowadzanie produktów z glutenem ma
przygotować organizm do diety bogatej w ten składnik i zapobiec ewentualnemu
uczuleniu na gluten lub celiakii. Zbyt późne wprowadzanie glutenu do diety może
skończyć się innymi schorzeniami (np. anemią, słabym szkliwem).
Dieta
niemowlęcia z podwyższonym ryzykiem alergii powinna składać się z produktów o
obniżonych właściwościach alergizujących. A należą do nich: jabłka, dynia,
marchew, ziemniaki, buraki, porzeczki, jagody, zielony groszek, brokuły,
kalafior, fasolka szparagowa. Silnymi alergenami, których należy unikać są:
mleko krowie i przetwory mleczne, cielęcina, wołowina, jajko kurze, truskawki,
czekolada, miód, cytrusy, seler, pietruszka. Być może będzie trzeba wyrzec się ich
do czasu, aż maluszek skończy roczek.
Uczulenie może wystąpić również na skutek
podawania dziecku przenawożonych warzyw i owoców. Dlatego kupuj je wyłącznie w
sprawdzonych punktach i wybieraj te z upraw ekologicznych. Zawsze przed
podaniem usuń z warzyw i owoców skórkę, gdyż w niej gromadzi się najwięcej
szkodliwych substancji stosowanych w rolnictwie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze