Alergia a karmienie piersią
PATRYCJA • dawno temuDlaczego warto karmić piersią jak najdłużej? Chociażby dlatego, że mleko matki zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób atopowych, czyli różnego typu alergii (alergii pokarmowych, atopowego zapalenia skóry, alergicznych chorób układu oddechowego). Sprawdź, co jeszcze powinna wiedzieć mama małego alergika.
Mleko matki
Układ odpornościowy niemowlęcia jest jeszcze słaby. Karmiąc piersią dostarczasz do młodego organizmu enzymy, hormony i przeciwciała, które wspomagają funkcje obronne organizmu niemowlęcia. Mleko matki jest produktem hipoalergicznym, gdyż zawarte w nim białka nie uczulają. Ponadto jest łatwo przyswajalne przez niedojrzały układ pokarmowy.
Alergeny w żywności
Mamy niemowląt z grupy ryzyka, tzn. podatnych na alergie, powinny unikać spożywania pokarmów alergizujących podczas laktacji. Najczęściej uczulenia u niemowląt wywołują białka mleka krowiego i jaja kurzego. Rzadziej, powodują je następujące produkty alergizujące:
- produkty pszeniczne,
- czekolada,
- kakao,
- ryby,
- owoce cytrusowe,
- orzechy.
Dieta dla alergika
Dieta małego alergika powinna składać się z produktów hipoalergicznych, do których należy:
Produkty mięsne: kurczak, indyk, królik,
Produkty zbożowe: ryż, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, mąka i kaszka kukurydziana, kasza jaglana.
Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, maliny, borówki, morele.
Warzywa: marchew, ziemniaki, buraki, brokuły, dynia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze