Bakalie
MAŁGORZATA GRUDZIŃSKA • dawno temuBakalie towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Podobno pierwszymi roślinami uprawnymi były palmy daktylowe, figowce i migdałowce. Postrzegając bakalie jako naturalne snacki bądź słodycze, nie zdajemy sobie sprawy z ich walorów odżywczych - a jest ich naprawdę wiele.
Przed wiekami bakalie stanowiły urozmaicenie diety ludzi wpływowych i bogatych. Z czasem jednak upowszechniły się wśród wszystkich warstw. Nie dość, że są smaczne, dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Bakalie towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Podobno pierwszymi roślinami uprawnymi były palmy daktylowe, figowce i migdałowce. Aby zachować odpowiedni wygląd, smak i zapach owoców stosowano jedną z pierwszych metod konserwowania żywności – suszenie na słońcu. Podobno daktyle stanowiły podstawę diety Sumerów, a w grobowcu Tutanchamona znaleziono misy po brzegi wypełnione daktylami i orzechami. Do Polski bakalie dotarły dopiero w średniowieczu.
Postrzegając bakalie jako naturalne snacki bądź słodycze, nie zdajemy sobie do końca sprawy z ich walorów odżywczych.
Orzechy włoskie zawierają dużo cennego białka, witaminę E, B, PP, D i fosfor, które pozytywnie wpływają na naszą cerę, paznokcie i włosy. Kwasy tłuszczowe z rodziny PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych. Posiadają cenne właściwości — wzmacniają i stymulują pracę mózgu oraz poprawiają zdolność koncentracji. Orzech włoski pochodzi z Azji Mniejszej – nie, jak niektórzy twierdzą, z Włoch. Można je jeść bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki, po uprażeniu, albo jako składnik wielu potraw.
Orzechy laskowe są ubogie w tłuszcz, ale za to zawierają dużo witaminy B1, B2, PP, C, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Działają wzmacniająco, dlatego powinny je chrupać osoby, które dużo pracują umysłowo, bądź są przemęczone. Natomiast osobom z objawami kaszlu i kataru podczas przesilenia jesienno-zimowego bądź zimowo-wiosennego zaleca się spożywanie orzechów laskowych drobno zmielonych, podawanych razem z miodem i mlekiem.
Orzechy arachidowe powinni natomiast jeść wegetarianie, sportowcy oraz szybko rosnące dzieci i młodzież, ponieważ dostarczają one pełnowartościowego białka. Orzeszki arachidowe zaleca się również osobom wykonującym wzmożony wysiłek umysłowy, a to ze względu na dużą zawartość w nich cynku, fosforu, witamin z grupy B oraz błonnika.
Pistacje to kolejny gatunek orzechów, który jest bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor, dzięki czemu, podobnie jak orzechy włoskie, pozytywnie wpływa na stan włosów, cery, paznokci oraz dziąseł. W przeciwieństwie do innych orzechów, pistacje w miarę dojrzewania zmieniają swój kolor, począwszy od zielonego, poprzez żółty, do purpurowego.
Orzechy są bardzo smaczne i zawierają wiele cennych składników odżywczych, ale należy jej jeść z umiarem, ponieważ należą one do wysokokalorycznych przekąsek: 100g gramów orzechów dostarcza od 560 do 645kcal.
Migdały, owoc suszony, powinny być spożywane przez osoby narażone na codzienny stres, mające problemy z pamięcią i koncentracją, gdyż są źródłem witamin B1 i PP, cennego białka oraz pierwiastków, takich jak: magnez, cynk, potas i żelazo. A ponieważ migdały zawierają witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chronią nasz organizm przed rozwojem miażdżycy i zawałem serca. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że migdały również nie należą do produktów niskokalorycznych, nie należy z nimi przesadzać.
Daktyle są bardzo słodkimi owocami suszonymi, a to dlatego, że mają w sobie dużo glukozy. Daktyle zawierają karoten, w niewielkiej ilości witaminę B1, B2, PP i C. Działają wykrztuśnie, obniżają poziom cholesterolu, łagodnie przeczyszczają, zapobiegają osteoporozie i łagodzą objawy menopauzy.
Suszone śliwki poleca się osobom, które chciałyby schudnąć lub utrzymać linię. Zawierają dużo pektyn, które spowalniają proces wchłaniania węglowodanów. Ponadto pektyny, jako jedna z frakcji błonnika, zwalczają dokuczliwe zaparcia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zapobiegają jego wchłanianiu do organizmu.
Suszone morele z kolei są źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), mającego działanie antyoksydacyjne, co zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, chorobie wieńcowej, wadom wzroku, korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz na potencję. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi bóle mięsni. Spożywając te owoce dostarczamy do organizmu potas, żelazo, wapń oraz bor. Ten ostatni pierwiastek pomaga utrzymać odpowiedni poziom estrogenów w organizmie i z tego też powodu suszone morele dobrze służą kobietom po menopauzie.
Figi, zawierając duże ilości magnezu i fosforu, mają działanie regenerujące. Są doskonałym źródłem wapnia, dlatego uważa się, że zapobiegają osteoporozie. Znaczna zawartość potasu w figach to powód, dla którego zaleca się ich spożywanie osobom z nadciśnieniem. Figi zapobiegają zapaleniom dróg oddechowych i tworzeniu się ropni. Są lekkostrawne i ponoć pomagają rzucić palenie.
Pestki dyni od dawna zaleca się mężczyznom, a to ze względu na bogactwo cynku, który zapobiega bezpłodności i hamuje ryzyko powstania raka prostaty. Ponadto, pestki dyni powinny spożywać osoby mające problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów.
Chipsy bananowe są nowością w gronie bakalii. W prawdzie są wysokokaloryczne, lekkie i trudno się nimi najeść, ale za to stanowią świetną przekąskę, o wiele zdrowszą od chipsów ziemniaczanych. Należy wspomnieć, że chipsy bananowe nie zawierają przetworzonych przemysłowo tłuszczów ani cholesterolu. Natomiast dostarczają dużo związków, które odtruwają organizm i pomagają mu utrzymać prawidłową równowagę wodną.
Nasiona słonecznika również zaliczają się do bakalii. Są cennym źródłem witaminy B1, która odpowiada za prawidłowe przemiany węglowodanów oraz ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Słonecznik bogaty jest również w witaminę E, magnez biorący udział w pracy mięśni oraz miedź biorącą udział w procesach krwiotwórczych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze