Jak oszukują produceni ekologicznej żywności?
REDAKCJA • dawno temuŻywność ekologiczna to taka, która ma odpowiedni certyfikat. W krajach Unii Europejskiej oznaczana jest symbolem zielonego liścia.
Ekologiczna żywność jest nawet pięciokrotnie droższa od zwykłej. Mimo to Polacy coraz chętniej sięgają po takie produkty, a półki w supermarketach uginają się do produktów oznaczonych "eko" czy "bio". Ale jak odróżnić prawdziwą "zdrową żywność" od sztuczek producentów?
- Żywność ekologiczna to taka, która ma odpowiedni certyfikat. W krajach Unii Europejskiej oznaczana jest symbolem zielonego liścia – tłumaczy Katarzyna Bosacka.
Pod zielonym listkiem powinien znajdować się również numer jednostki certyfikujące, które kontrolują gospodarstwa przynajmniej raz w roku. W Polsce jest zarejestrowanych 10 takich miejsc.
Zdrowa żywność to nie to samo co żywność ekologiczna. Jest to wyłącznie określenie marketingowe. W rzeczywistości w tych produktach znajduje się mnóstwo konserwantów, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze