Składniki:
CIASTO: 40dag mąki, szklanka mleka, 2dag drożdży, 3 łyżki oleju, szczypta soli i cukru.
SOS: słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 180g), pół kostki rosołowej, zioła prowansalskie, czosnek (wg upodobań).
FARSZ: oczywiście co kto lubi, ja używam: 60 dag pieczarek, duża czerwona papryka, 3 duże cebule, kilka pokrojonych na kawałki plasterków szynki
+ SER ŻÓŁTY
Jak przyrządzić?
CIASTO: do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, olej, sól i cukier i rozrabiamy to wszystko podgrzanym mlekiem (gdyby się za mocno kleiło można dodać jeszcze mąki), z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odtawiamy do wyrośnięcia.SOS: rozpuszczamy kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, do niedużego garnuszka wkładamy koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie (wg uznania, ja daję dosyć dużo), przeciśnięty przez praskę czosnek - do tego wszystkiego wlewamy rozpuszczoną kostkę i podgrzewamy mieszając do połączenia składników.
FARSZ: na patelni podsmażam najpierw paprykę (kostka), potem dodaję cebulę a następnie pokrojone pieczarki i smażę aż z pieczarek odparuje cała woda - oczywiście należy to wszystko porządnie posolić i popieprzyć.
MERITUM: na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy ciasto, które obficie smarujemy sosem pomidorowym, następnie rozkładamy podsmarzony farsz i ewentualnie kawałki szynki, wszystko posypujemy startym żołtym serem - wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 200 stopni i pieczemy około 22-25 minut (to zależy od jakości piekarnika).
Uwagi:
Smacznego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | kachna |