Polacy kochają pizzę
DANUTA CAPIGA • dawno temuPolacy kochają pizzę. Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników.


Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu.
Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników.
Pizza aż do XIX wieku była przysmakiem chłopów i biedoty. Wszystko uległo zmianie za sprawą królowej Włoch Małgorzaty, która po spróbowaniu tej potrawy, tak się w niej rozsmakowała, że rozpowszechniła ją na swoim dworze. Jej ulubioną była ta, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony), i bazylia (zielony) i została nazwana na jej cześć – Margherita. To jeden z najchętniej wybieranych gatunków przez Polaków (60 proc.).

Polacy najczęściej jedzą pizzę w restauracji, pizzerii lub barze. Mimo to, zaskakujący jest fakt, że 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu.
Ulubionym dodatkiem miłośników pizzy są zdecydowanie pieczarki, szynka, salami, Nieodłącznym dodatkiem są również sosy. Najbardziej wybierane to czosnkowy i pomidorowy. W oryginalnej włoskiej wersji nie podaje się do pizzy sosów, a wręcz jest to niedopuszczalne. Smak jej podkreśla się co najwyżej oliwą z oliwek. Ten zwyczaj również w Polsce staje się popularny i coraz częściej do zamówionej pizzy podaje się oliwę.
Chodź istnieje wiele wariacji pizzy, to najczęściej i tak wybieramy te tradycyjne.
Źródło: Newseria Lifestyle

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze