Polacy kochają pizzę
DANUTA CAPIGA • dawno temuPolacy kochają pizzę. Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników.
![](https://m.kafeteria.pl/b5597e79b45b115d1f4d14ba-32a7a97,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu.
Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników.
Pizza aż do XIX wieku była przysmakiem chłopów i biedoty. Wszystko uległo zmianie za sprawą królowej Włoch Małgorzaty, która po spróbowaniu tej potrawy, tak się w niej rozsmakowała, że rozpowszechniła ją na swoim dworze. Jej ulubioną była ta, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony), i bazylia (zielony) i została nazwana na jej cześć – Margherita. To jeden z najchętniej wybieranych gatunków przez Polaków (60 proc.).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Polacy najczęściej jedzą pizzę w restauracji, pizzerii lub barze. Mimo to, zaskakujący jest fakt, że 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu.
Ulubionym dodatkiem miłośników pizzy są zdecydowanie pieczarki, szynka, salami, Nieodłącznym dodatkiem są również sosy. Najbardziej wybierane to czosnkowy i pomidorowy. W oryginalnej włoskiej wersji nie podaje się do pizzy sosów, a wręcz jest to niedopuszczalne. Smak jej podkreśla się co najwyżej oliwą z oliwek. Ten zwyczaj również w Polsce staje się popularny i coraz częściej do zamówionej pizzy podaje się oliwę.
Chodź istnieje wiele wariacji pizzy, to najczęściej i tak wybieramy te tradycyjne.
Źródło: Newseria Lifestyle
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze