Składniki:
Ser pleśniowy, ser gouda, serek topiony, czosnek, brokuły, pierś kurczaka, słodka śmietanka, sól, pieprz do smaku, makaron typu spaghetti (nie łamać).
Jak przyrządzić?
Na zimny tłuszcz wrzucić dwa ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Kiedy mięso będzie podsmażone, dodać 20 dag sera pleśniowego (według uznania), 10 dag sera goudy pokrojonego w kostkę i dwa trójkąty serka topionego Hochland ziołowego. Smażyć na wolnym ogniu, aż serki się rozpuszczą, ciągle mieszając. W tym samym czasie ugotowane brokuły na półmiękko wrzucić do sosu, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron al dente dodać do sosu i wymieszać.
Jak podawać?
Najlepiej podawać na dużym talerzu, warto udekorować listkiem bazylii, gałązką tymianku lub oprószyć kolorowym pieprzem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | daras |