Składniki:
Masa lodowa: 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady, 600 ml kremówki, po 120 ml mleka 3,2% i słodzonego mleka skondensowanego, 10 żółtek, 1 łyżka cukru pudru, 15 dag orzechów, 4 łyżki wiórków kokosowych, polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Foremkę keksową wyłożyć folią. W wysokim rondlu rozpuścić czekoladę. Połączyć z 50 ml śmietany kremówki. Wystudzić, mieszając. W drugim garnku zagotować mleko i szklankę kremówki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Do masy cienkim strumyczkiem wlewać gorące mleko ze śmietanką. Podgrzewać 2-3 minuty, stale mieszając, po czym zdjąć z ognia. Połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i skondensowanym mlekiem. Wystudzić. Pozostałą kremówkę ubić. Połączyć z przygotowaną masą. Połowę kremu lodowego przelać do keksówki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałą masę przykryć i wstawić do lodówki. Foremkę wyjąć z zamrażalnika. Zmrożony krem posypać połową drobno posiekanych orzechów i przykryć pozostałą masą. Wierzch obsypać resztą orzechów. Mrozić przez całą dobę. Gotowy deser wyjąć z foremki. Polać stopioną polewą. Do momentu podania trzymać w zamrażalniku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | 700 kcal |
Autor | Basia |