Składniki:
Pierś drobiowa, mała brukselka - około 6 sztuk (może być mrożona), papryka konserwowa, kilka pieczarek, śmietana, przyprawy, mąka, olej lub smalec, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Piersi dobrze rozbić, posypać solą, chili i ewentualnie bazylią - odstawić na godzinę do lodówki. Brukselkę ugotować tak, żeby się nie rozpadała. Na rozbite piersi wyłożyć brukselki i plaster papryki. Zrolować i spiąć wykałaczką. Obsypać mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony. Rolady po obsmażeniu podlać bulionem z kostki rosołowej, tak aby je zakrył. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć pieczarki i dodać do piersi. Dusić wszystko razem około 0,5 godz. Następnie doprawić do smaku i zagęścić śmietaną.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia lub naczynie żaroodporne, tarka
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami lub bagietką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | skulinkaa |