Składniki:
Wołowina/wieprzowina/baranina - mięso chude, pieczarki, papryka żółta, przyprawa własnej roboty: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kmin rzymski, kolendra, koper włoski, czarny pieprz, kozieradka, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Na początku przygotujemy przyprawę do mięsa. Goździki, kmin rzymski, koper włoski, kolendrę, kozieradkę i pieprz podgrzewamy na patelni bez tłuszczu. Kiedy przyprawy zaczną delikatnie syczeć, należy je przesypać do miseczki/moździerza, dodać cynamon, gałkę muszkatołową i wszystko rozetrzeć na proszek. Podgrzanie przypraw na patelni sprawia, że puszczają one sok i uzyskujemy tym samym świetny aromat. Następnie nacieramy mięso oliwą, posypujemy przyprawą, wszystko mieszamy i wkładamy na 2 godz. do lodówki, żeby się "przegryzło". Potem wyjmujemy mięso z lodówki i kroimy w kostkę ok. 4 x 4 cm. Obieramy paprykę, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę ok. 4 x 4 cm. Pieczarki obieramy i posypujemy wcześniej zrobioną przyprawą. Pieczarki kroimy na połowę. Teraz pozostaje nabić wszystko na patyczki do szaszłyków i grillować do momentu, gdy mięso będzie chrupiące. W trakcie grillowania polewamy szaszłyki powstałym sosem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patyczki do szaszłyków, grill
Jak podawać?
Najlepiej z jakąś sałatką...
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Rickoo |