Składniki:
6 jajek, 6 kopiastych łyżek mąki, 6 kopiastych łyżek cukru, łyżka proszku do pieczenia. Nadzienie: 1 kg owoców (maliny, truskawki, jagody itp.), śmietana (może być w sprayu, będzie szybiej) lub po prostu dobrze ubijcie śmietanę kremówkę (będzie zdrowiej!).
Jak przyrządzić?
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę (sól, białko schłodzić). Dodać stopniowo i powoli: żółtka, mąke, cukier i proszek. Mieszać cały czas w jedną stronę (robotem). Podobno w tym tkwi tajemnica dobrego biszkoptu! Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st. Na wystudzone ciasto wyłożyć śmietanę zmieszaną z owocami. Gotowe!
Potrzebne przybory:
robot kuchenny, miska, blacha lub tortownica
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | belina |