Składniki:
Pieczarki ok. 10 szt., kostka Knorr grzybowa, natka pietruszki, pieprz, śmietana 18% do zupy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Proporcje w zależności od tego, na ile osób robimy zupę, ja podaję przepis na dwie osoby. Pół litra wody gotujemy, gdy wrze, wrzucamy jedną kostkę grzybową Knorr i mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy kostka się rozpuści, próbujemy wywar. Jeśli za mało grzybowy, można dodać jeszcze troszkę kostki (ukruszyć kawałek). Jeśli w porządku, to krok drugi, czyli starcie na tarce pieczarek (oczywiście umytych), na małych oczkach. Po starciu wrzucamy pieczarki do wywaru i gotujemy. Po około 7 do 10 min sprawdzamy smak zupy i dodajemy sól i pieprz. Soli dość symbolicznie, zależy, jak kto lubi, pieprz także tak jak lubimy. Gotujemy około 3 min. Następnie wlewamy do garnuszka całą małą śmietanę 18% (250 g) i dobrze mieszamy. Jeśli kupimy śmietanę, na której jest napisane "Do zupy", to po dokładnym wymieszaniu nie powinno być żadnych grudek. Śmietanę, na których owego napisu nie ma, proponuję powoli mieszać z zupą. To znaczy: Przelać trochę zupy do miseczki, dodać 3 łyżki śmietany, wymieszać i wlać do gotującej się zupy, i tak dalej do zużycia całego pudełeczka. Na koniec wsypujemy do zupy natkę pietruszki w sporej ilości, tak aby zupa pokryła się pietruszką prawie cała. Smacznego!
Potrzebne przybory:
garnek, tarka, dwie łyżki i dwa talerze
Jak podawać?
Z uśmiechem.
Uwagi:
Zupę tę dopiero niedawno zaczęłam gotować w ten sposób, na pewno da się ją udoskonalić. Jeśli ktoś ma pomysł, niech pisze w komentarzach.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Dim |