Składniki:
1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki soku z cytryny, 10 dag masła, 20 dag mąki, 4 jaja, 10 dag cukru pudru, 1 łyżeczka soku z czerwonych owoców, 1 bita śmietana Śnieżka, 1 śmietanfix.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować z 1/2 szklanki wody, solą i masłem. Wsypać mąkę i mieszać. Przełożyć do miski(najwygodniej makutry) i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Wymieszać (utrzeć) z resztą jajek. Studzić ok. 20 min, umieścić w szprycy. Blachę wyłożyć pergaminem, zrobić średniej wielkości kleksy z ciasta. Piec, aż się delikatnie zarumienią (ok. 30 min) w temp. 225 st. C. Kleksy porozcinać na 2 części i jeszcze chwilkę piec - uwaga, łatwo może sie przypalić!To żeby środek wysechł - inaczej wierzch jest super, ale środek dziwnie mokry. Bitą śmietanę przyrządzić wg przepisu z opakowania, w trakcie miksowania dodając śmietanfix (usztywni bitą śmietanę). Spód ciasta wypełnić bitą śmietaną, nakryć wierzchem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i z owoców. Polać nim gotowe ptysie.Smacznego:)
Potrzebne przybory:
makutra lub zwykła miska, szpryca, mikser, papier do pieczenia, blaszka
Uwagi:
Najlepiej smakują świeże, ale następnego dnia też są niczego sobie. To był mój pierwszy wypiek w życiu i od razu sie udał, więc nie jest za trudny:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | aisA |