Składniki:
1 litr mleka (świeżego), jogurt naturalny średni, młody koper - wedle uznania (daję pęczek), szczypiorek - wedle uznania (daję pęczek), pęczek rzodkiewki, długi ogórek zielony, sól.
Jak przyrządzić?
Szczypior posiekać, posypać solą i rozcierać w pojemniku, aż puści sok. Koperek posiekać, dodać do szczypiorku. Ogórek obrać ze skórki, pokroić wedle uznania, dodać. Rzodkiewkę pokroić, dodać do reszty. Wszystko wymieszać, mleko i jogurt połączyć, zalać warzywa i odstawić na 2 godz. do lodówki, aż się przegryzie.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, łyżka, miska bądź garnek
Jak podawać?
Najlepiej smakuje jako dodatek do kotleta i młodych ziemniaków. Rewelacyjnie smakuje i chłodzi, na upalne dni w sam raz!
Uwagi:
Czasami lubię dodać poszatkowaną sałatę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | iwonka0411 |