Składniki:
1-2 pomidory, 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie), ser pleśniowy (np. brie), oliwa z oliwek, oliwki, bazylia, oregano, sól, pieprz, chleb.
Jak przyrządzić?
Chleb pokroić na kromki, posmarować lekko z obu stron oliwą z oliwek i zrobić z niego rumiane grzanki w piekarniku. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, włożyć do miski i więcej niż zwykle posolić. Gdy puszczą sok, wylać go i przepłukać pomidory na sitku pod strumieniem wody. Włożyć je z powrotem do miski, dodać rozgnieciony czosnek, zioła, pokrojone oliwki, pieprz (nie solić więcej) i kilka łyżek oliwy z oliwek. Wyjąć rumiane grzanki z piekarnika, ułożyć na każdej 1-2 plasterki sera pleśniowego (wg uznania, zależy od wielkości) i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika, żeby ser się lekko rozpuścił. Następnie wyjąć, ułożyć na talerzu, na wierzchu umieścić przygotowane wcześniej pomidory i od razu podawać. Smaczego :)
Jak podawać?
Na dużym talerzu, jeżeli zrobiliśmy małe grzanki, lub indywidualnie, każdemu na osobnym talerzyku. Polecam!
Uwagi:
Podawajcie od razu po przyrządzeniu, wtedy są najlepsze, bo ciepłe. Później mogą nasiąknąć pomidorami i zamiast być chrupkie, mogą nieco rozczarować.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szekiel |