Składniki:
1 zielona papaja (w zastępstwie 1 duży ogórek), 2-3 ostre papryczki (więcej lub mniej wedle uznania), 2 marchewki, 3 długie strąki fasolki szparagowej, 2 pomidory, 20 g suszonych krewetek (w zastępstwie suszona ryba w bardzo drobnych kawałkach), 20 g orzeszków ziemnych (naturalne, niesolone), 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego (w zastępstwie brązowy cukier), 1 łyżeczka sosu rybnego (w zastępstwie sól), 1/4 nieobranej cytryny, 1-2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Wrzuć do dużego moździerza czosnek, krewetki, orzeszki, papryczki, pokrojone w paski pomidory, marchewki i fasolkę i utłucz całość delikatnie. Następnie dodaj cytrynę, cukier i sos rybny i wymieszaj wszystko. Potnij papaję (ogórek) w cieniutkie, równe paski i wymieszaj w moździerzu razem z innymi składnikami. Podczas mieszania całość powinna być poddawana lekkiemu naciskowi (wypuszcza soki).
Jak podawać?
Sałatka może być serwowana na dużym talerzu i udekorowana liśćmi sałaty lub kapusty. Sałatkę możesz jeść samodzielnie albo z kleistym ryżem.
Uwagi:
Sałatka z papai jest najpopularniejsza w całej Tajlandii. Znana jest nawet poza jej granicami. Wyrazisty, świeży smak połączony z ostrością papryczek daje unikalne połączenie, szczególnie w upalny dzień. Tajowie lubią jeść tę sałatkę jako danie samo w sobie lub razem z grillowanym kurczakiem lub rybą. Ta pikantna sałatka może być przygotowana również jako sałatka ogórkowa. Tam gdzie to możliwe, podaję substytuty w miejsce oryginalnych składników, jeśli byłyby niedostępne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | monsmade |