Składniki:
40 dag średnich pieczarek, 2 średnie cebule, sól, pieprz, mąka, margaryna zwykła, ewentualnie natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Pieczarki i cebulę obrać, a następnie pokroić. Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami margaryny. Wrzucić pieczarki wraz z cebulą. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut - aż pieczarki puszczą soki i zrobi się sos. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy cała woda nie wyparowała. Jeśli tak się stanie, dolać wody - ja dodaję wrzącą. Kiedy pieczarki zmiękną, dodać do nich roztrzepaną mąkę w wodzie (ja wlewam do małego słoiczka po dżemie 1/3 zimnej wody i dosypuję około 2-3 łyżek mąki. Następnie zakręcam słoiczek i "trzepię" nim tak, aby mąka dobrze wymieszała się z wodą). Następnie zgasić na chwilę gaz i wlać stopniowo taką mieszankę do sosu - kontrolując jego gęstość i cały czas mieszając. Kiedy sos jest wystarczająco gęsty, zapalić gaz na mały ogień i jeszcze przez około 5-7 minut gotować, żeby nie było czuć mąki. W międzyczasie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ziarenkami smaku. Ewentualnie pod koniec gotowania dodać do sosu pokrojoną natkę pietruszki, która bardzo ładnie komponuje się z sosem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, ostry nóż, patelnia/garnek, łyżka
Jak podawać?
Potrawę najlepiej podawać z ziemniakami lub z makaronem (polecam świderki z tym właśnie sosem - pycha).
Uwagi:
Czasami, kiedy muszę zrobić więcej sosu, to zamiast patelni używam po prostu garnka, w którym ten sos również wychodzi rewelacyjnie.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Di4n4 |