Składniki:
Ciasto: 3 części mąki, 2 części wody, łyżeczka soli (dotyczy proporcji, gdy 1 część wody = 1 szklanka). Farsz: mała kapusta biała, łyżeczka soli, 2 małe cebule, 2 marchewki, pęczek natki pietruszki, bulion w kostce (drobiowy), tłuszcz do smażenia (olej i margaryna).
Jak przyrządzić?
Farsz: kapustę poszatkować, dodać łyżeczkę soli, wymieszać, trochę pognieść i zostawić, by puściła sok. Przez ten czas pokroić 2 cebule w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pokroić drobno natkę pietruszki. Teraz dobrze odcisnąć kapustę. Na patelni roztopić margarynę i wlać olej (tyle, by dno patelni było całkowicie przykryte roztopionym tłuszczem). Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć kolejno warstwami: kapustę, marchewkę, cebulę, natkę pietruszki i jedną kostkę bulionową (rozpuszczoną wcześniej w łyżce wody). Przykryć i dusić do miękkości (około 10-15 minut), przewracając drewnianą łyżką od boków naczynia do środka. Uważać, żeby się nie przypaliło. Ostudzić farsz. Wodę z łyżeczką soli zagotować do wrzenia (woda ma bardzo wrzeć). Wrzątkiem zalać mąkę i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do czasu, gdy masa troszkę przestygnie, tak by ciasto można było wyrabiać rękami, dodając w miarę potrzeby mąki (ciasto ma mieć konsystencję ciasta pierogowego). Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy około 10-11 cm. Na krążki nakładać farsz i dobrze skleić boki (sklejać na stolnicy, a nie w rękach!). Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż ciasto się zarumieni.
Potrzebne przybory:
patelnia lub duży rondel na farsz, garnek na wodę, nóż, deska do krojenia, drewniana łyżka
Jak podawać?
Najlepiej zaraz po usmażeniu, gdy pierożki są gorące, ale na zimno też pyszne.
Uwagi:
Najpierw dokładnie przeczytajcie cały przepis. Pychotka, wierzcie mi. Napiszcie, jak smakowało!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo:-) |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marek |