Pierożki smażone od Mirki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 3 części mąki, 2 części wody, łyżeczka soli (dotyczy proporcji, gdy 1 część wody = 1 szklanka). Farsz: mała kapusta biała, łyżeczka soli, 2 małe cebule, 2 marchewki, pęczek natki pietruszki, bulion w kostce (drobiowy), tłuszcz do smażenia (olej i margaryna).

Jak przyrządzić?

Farsz: kapustę poszatkować, dodać łyżeczkę soli, wymieszać, trochę pognieść i zostawić, by puściła sok. Przez ten czas pokroić 2 cebule w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pokroić drobno natkę pietruszki. Teraz dobrze odcisnąć kapustę. Na patelni roztopić margarynę i wlać olej (tyle, by dno patelni było całkowicie przykryte roztopionym tłuszczem). Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć kolejno warstwami: kapustę, marchewkę, cebulę, natkę pietruszki i jedną kostkę bulionową (rozpuszczoną wcześniej w łyżce wody). Przykryć i dusić do miękkości (około 10-15 minut), przewracając drewnianą łyżką od boków naczynia do środka. Uważać, żeby się nie przypaliło. Ostudzić farsz. Wodę z łyżeczką soli zagotować do wrzenia (woda ma bardzo wrzeć). Wrzątkiem zalać mąkę i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do czasu, gdy masa troszkę przestygnie, tak by ciasto można było wyrabiać rękami, dodając w miarę potrzeby mąki (ciasto ma mieć konsystencję ciasta pierogowego). Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy około 10-11 cm. Na krążki nakładać farsz i dobrze skleić boki (sklejać na stolnicy, a nie w rękach!). Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż ciasto się zarumieni.

Potrzebne przybory:

patelnia lub duży rondel na farsz, garnek na wodę, nóż, deska do krojenia, drewniana łyżka

Jak podawać?

Najlepiej zaraz po usmażeniu, gdy pierożki są gorące, ale na zimno też pyszne.

Uwagi:

Najpierw dokładnie przeczytajcie cały przepis. Pychotka, wierzcie mi. Napiszcie, jak smakowało!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcjesporo:-)
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
AutorMarek

Pierożki smażone od Mirki: Podobne przepisy

Pierożki smażone od Mirki: wypróbuj również

Pierożki ravioli w niecodziennej oprawie

... brzegi” dania są w cenie. Dziś kolejny ukłon w stronę Włoch. Tym razem będę Was gorąco zachęcać do kucharzenia z pierożkami ravioli w roli głównej. Ta tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, nadziewana ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Smażona cukinia - pomysł na kolację

... Smażona cukinia to doskonały pomysł na kolację albo podwieczorek. Coś zamiast kanapek albo sałatki. Robi się ją w tak prosty sposób, że opisanie tej czynność, trudno nawet nazwać przepisem. Warto ... i wiele innych dolegliwości. Przygotuj: ...

dawno temu

Sposób na smażonego łososia

... Smażony łosoś to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają ryby. Jest pyszny, a podany z brokułami staje się jeszcze bardziej zdrowy. To danie rybne jest proste w przygotowaniu ... i podsmaż z obu stron. Krok 3 Smażony łosoś potrzebuje ...

dawno temu

Smażone udka w pysznej zalewie

... Skoro jest sobota, możesz przygotować na obiad coś pysznego i wyjątkowego. Co powiesz na smażone udka w pysznej zalewie. Rodzina się nie oprze, a ty pachnącym sposobem zmusisz wszystkich, by usiedli przy jednym stole. Co najlepsze, nikt nie ...

dawno temu

Smażone grzyby

... mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne ... . Przepis na smażone grzybySmażenie jest ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie świetnie nadają się nie tylko do zup, ale także pasują do sałatek, czy jako część składowa obiadu w formie dodatku do mięsa. Miłośników kucharzenia ... oraz serem typu parmezan oraz aromatyczne ...

dawno temu

Duszone pomidory i smażone ziemniaki - niebo w gębie

... Najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, sięgnij po ten przepis. Duszone pomidory z cebulą są doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale smakują wyśmienicie również z opiekankami, omletem i ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... gwarantują sukces w kuchni. Tę zacznij przygotowywać od mycia, osuszania i porcjowania łososia. Krok 2 Smażony łosoś musi zostać najpierw odpowiednio doprawiony. Skrop go dwiema łyżkami soku z cytryny ... ją z fasolką szparagową. Filet z łososia ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... . Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym ... przepis na farsz z mięsa, ale to, co ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... w sposób naturalny wiąże się z rozmaitymi sposobami przygotowywania. I tak pierogi można gotować w wodzie, na parze, smażyć i piec. Poza tym trzeba zwrócić uwagę na pewną dużą dowolność w kwestii ciasta ... wody lub surowego białka kurzego. Krok ...

dawno temu

Patelnie na każdą okazję

... . Zwłaszcza w kontekście patelni nietypowych     Patelnia grillowa – posiada charakterystyczny, gofrowany spód. Patelnie grillowi świetnie nadają się do smażenia mięsa. Dostępne są w tradycyjnej, okrągłej ... patelnię wykorzystuje się jedynie do ...

dawno temu

Zupa chińska

... , że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami. ... z pierożkami. ...

dawno temu

Zapach ryby - jak się go pozbyć?

... Zapach ryby jest nieprzyjemny i trudno się go pozbyć. Zostaje na dłoniach, patelni, sztućcach i talerzach. Przez ten niemiły aromat wszyscy sąsiedzi wiedzą, że smażymy rybę. Czy można jakoś zneutralizować ten zapach lub się go pozbyć? ...

dawno temu

Krewetki w sosie - danie miłości

... Zastanawiasz się nad walentynkowym menu? Przygotuj smażone krewetki i rozpal wasze zmysły. Owoce morza to najlepsze afrodyzjaki, które sprawią, że wieczór będzie długi i gorący. Krewetki w sosie połączone z odpowiednimi przyprawami sprawią, że ...

dawno temu

Surówka do ryby

... sytuacji niezwykle trudno jest znaleźć propozycję, która odpowiadałaby wszystkim. Codzienne smażenie uwielbianych przez większość kotletów schabowych może się z czasem znudzić, a na horyzoncie często ... . Surówki do ryb 35614 Chyba najbardziej ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. Jak temu zaradzić? Oto kilka wskazówek dla ambitnych pań. ... zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków wychodzi jakaś twarda, zbita masa. ...

dawno temu

Powiązane Tematy