Składniki:
Podwójna pierś kurczaka, pieczarki, grzyby suszone, cebula, kostka wołowa, mąka ziemniaczana, śmietanka kremowa, sól, pieprz, masło, jarzynka.
Jak przyrządzić?
Grzyby suszone zalewam wodą, odstawiam na noc (można je wcześniej trochę rozkruszyć, tak aby nie były za duże). Nastepnie gotuję je, aż będą miękkie, dodając kostkę wołową. Na osobnej patelni podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki z pokrojoną cebulą. Dodaję je do ugotowanych grzybów, gotuję. Na samym końcu dodaję trochę mąki ziemniaczanej zmieszanej ze śmietanką (mąki dodaje się więcej lub mniej w zależności od tego, jakie ma być gęste). Filety z kurczaka kroję w kawałki, solę, pieprzę i obsypuję jarzynką. Smażę na oleju kilka minut. Wykładam na talerz i polewam sosem.
Jak podawać?
Najlepiej z pieczonymi ziemniakami.
Uwagi:
Można do sosu dodać do smaku gotowy sos grzybowy Winiary (ja nie dodawałam, bo był wystarczająco dobry) i natkę pietruszkę do dekoracji.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | elcia |