Składniki:
Kabaczek lub cukinia, otręby pszenne, płatki owsiane, jajko lub mleko, sól, olej, przyprawy według uznania (może być bazylia, rozmaryn itp.).
Jak przyrządzić?
Kabaczka pokroić w plastry, obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Posolić dosyć sporo z obu stron i pozostawić na minimum kilkanaście minut (można to zrobić np. dzień wcześniej). Na talerzyk wysypać płatki owsiane i otręby pszenne, przemieszać. Obtaczać w jajku lub mleku (mleko ma mniej kalorii, ale słabiej się klei) i panierce z płatków i otrębów. Smażyć przez kilkanaście minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Uwagi:
Panierka jest dosyć delikatna, więc należy ostrożnie przewracać kotlety na drugą stronę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | anula :) |