Składniki:
6 jajek, 30 dag cukru, 15 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 15 dag stopionego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat cytrynowy.
Jak przyrządzić?
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać wymieszaną z proszkiem mąkę i nie przestając ucierać, wolno wlewać masło, dodać aromat. Średnią tortownicę wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec ok. 45 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu można polać lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Papieru nie natłuszczać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Anama |