Składniki:
Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 7 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,5 l kremówki, 1 op. Śnieżki, 2 galaretki malinowe. Poncz: 0,5 szklanki wody, 2 łyżki cukru, sok z 1 cytryny.
Jak przyrządzić?
Ciasto: jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę z proszkiem, zmiksować. Ciasto wylać do małej (śr. 26 cm) tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 min w 180 st. C. Po upieczeniu przekroić na 3 placki. Krem: Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance wody. Śmietanę ubić, dodając powoli Śnieżkę. Po ubiciu szybko wymieszać z ciepłą galaretką. Krążki ciasta nasączyć ponczem i przełożyć masą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Anama |