Składniki:
Pieczarki średnie, krewetki koktajlowe mrożone, masło czosnkowe - najlepiej własnej roboty, ale można też kupić gotowe, bułka bagietka, ser żółty w plastrach (może być gouda lub inny dobrze się topiący).
Jak przyrządzić?
Kapelusze pieczarek oczyścić, najlepiej gazą lub suchym ręcznikiem papierowym. Starać się nie moczyć. Następnie je wydrążyć, tworząc miseczki. Tak przygotowane kapelusze wypełnić masłem czosnkowym, na które układa się po kilka mrożonych krewetek koktajlowych. Wypełnione kapelusze układać na blaszce, a każdy z nich przykryć plastrem sera. Zapiekać w piekarniku aż do momentu, gdy ser się rozpuści i osiądzie, a z kapeluszy wypłynie masło i soki, tworząc sos.
Potrzebne przybory:
nóż, blaszka, papierowy ręcznik, piekarnik
Jak podawać?
Podawać na ciepło, najlepiej na półmisku z lekkim zagłębieniem po trzy pieczarki na jedną porcję. Koniecznie polać je wytworzonym podczas zapiekania sosem, obok ułożyć białe pieczywo krojone ukośnie. Pasuje na wytworną kolację we dwoje albo jako potrawa startowa przed głównym posiłkiem jako numer popisowy gospodarza lub gospodyni. Robi wrażenie i świetnie smakuje. Życzę smacznego!
Uwagi:
Polecam zrobienie masła czosnkowego we własnym zakresie, jest bardziej wyraziste w smaku i musi być dosyć słonawe. Kupne sprawdzić smakowo i ewentualnie dosolić lub dodać czosnku. Myślę, że zrobienie masła czosnkowego nie przysporzy nikomu trudności, ale gdyby, to chętnie podpowiem. Podane do tej potrawy białe pieczywo każdy z gości moczy podczas jedzenia w sosie, co dodatkowo ubarwia i rozwesela towarzystwo. Cząstki pieczarek pozostałych po wydrążeniu można wykorzystać do innej potrawy jako dodatek, np. do drobiu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | Tomek |