Składniki:
2 garści pomidorków koktajlowych, 1 czerwona cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki czerwonego octu winnego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy octem, pozostawiając na 10 min. W tym czasie kroimy pomidorki na połówki lub ćwiartki (możemy także użyć zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę, te jednak puszczają dużo więcej soku). Odsączamy i płuczemy na sitku fasolę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ja do cebuli dodaję jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku.
Uwagi:
Pomysł na sałatkę nie jest mój, lecz Nigelli, ale myślę, że wart jest wypróbowania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | smakoszek |