Składniki:
Udziec indyczy duży (ponad 1 kg), 1/2 kg dowolnego mięsa, 1 papryka, 1 cebula, 1 duża marchew, 2 ogórki kiszone lub korniszony, 2 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, vegeta, 1 łyżka musztardy.
Jak przyrządzić?
Z udźca usunąć kość, dodać przyprawy, rozmasować. Ułożyć skórą do dołu na desce i tak do połowy ją oderwać, ale nie całkiem. Chodzi o to, by podczas zwijania rolady nie zawijać skóry do środka. Ponacinać nożem udziec w dość głęboką kratkę, posmarować musztardą. Dowolne mięso zmielić, dodać pokrojone surowe warzywa, przyprawy do smaku i grysik. Wymieszać, uformować wałek na długość udźca, nie za gruby, zawinąć w folię i zamrozić. Wałek później położyć na brzegu mięsa i zwinąć jak roladę, nie zawijając skóry. Po zrolowaniu obłożyć pozostałą skórą i zasznurować nitką. Piec na blaszce bez przykrycia około 2 godzin.
Potrzebne przybory:
maszynka do mięsa, deska, nóż
Jak podawać?
Podawać jako mięso do obiadu, również na zimno jako przystawkę, pełna dowolność.
Uwagi:
Przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej od zamrożenia mięsnego wałka. Udziec umyty, nasmarowany solą i pieprzem pozostawić w lodówce na noc. Do mięsnej masy można dodać wszystko według własnego smaku i uznania. Nitka do zawijania powinna być dość gruba, można sznurować na okrętkę, ale trzeba ją ściągnąć, gdy mięso jest ciepłe, najlepiej na górze rozciąć nożyczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 24 zł |
Autor | krystynka |