Warzywa faszerowane dziczyzną
DAMIESA • dawno temuPamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, więc aby najeść się do syta proponuję dziczyznę.
Jeśli chodzi o przyrządzenie mięsa, to warto dodać do niego trochę boczku i słoninę, a na kilogram dziczyzny dwie bułki namoczone w mleku i dwa jajka. Następnie dodajemy 200 g przecieru pomidorowego, posiekaną cebulę, 100 g śmietanki oraz starty ser żółty. Całość mieszamy i lekko podsmażamy na patelni. Dla wzmocnienia aromatu można także użyć odrobiny koniaku, czy czerwonego wina. Ważne jest aby przed wstawieniem do piekarnika, napełnione farszem warzywa polać oliwą, lub olejem, by nie spiekły nam się „na sucho”. Smakowicie będą wyglądały także posypane bułką tartą.
Jeśli chodzi o wybór warzyw to polecałabym pomidora, selera, ogórka, czy paprykę. Warzywa wydrążamy od środka usuwając nasiona, a następnie dodajemy farsz, który możemy urozmaicić dodatkami. Można go wzbogacić ryżem, czy kaszą gryczaną, lub kaszą manną, dodać suszone pomidory, grzyby podsmażane lub duszone z cebulą, posiekaną natkę pietruszki oraz na koniec posypać całość serem żółtym. Do dekoracji przyda się natka.
Jeśli chcemy „nafaszerować” ziemniaki, warto przygotować do nich sos np. majonezowy, czosnkowy, lub pieczarkowy, do pomidorów pasują natomiast oliwki i ser feta.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze