Lasagne z kurczakiem
KAROLINA • dawno temuCzym byłaby kuchnia bez podejmowania prób jej doskonalenia? Przecież każda z nas w nieco inny sposób przygotowuje te same potrawy, jak rosół, zupę pomidorową albo sernik na zimno. Co więcej, istnieje wiele różnych porad dotyczących chociażby tak błahej czynności jak gotowanie jajek na twardo. Nie ma w tym nic złego, bowiem to właśnie nasza wyobraźnia kulinarna pozwala nam ulepszać wiele potraw i jest gwarancją ciągłego rozwoju kulinariów. Oczywiście istnieje wiele przeciwników unowocześniania tego, co już uważane jest za idealne, jednakże bez wątpienia niektóre zmiany składników popularnych dań stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeśli czujesz, że potrzebujesz zmian, a nie masz pojęcia na czym mogą one polegać, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się nie tylko, jak powinny wyglądać tradycyjne lasagne, lecz również poznasz ciekawy przepis na lasagne z kurczakiem.
Tradycyjne lasagne
Chyba każdy, kto choć trochę interesuje się kulinariami doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że lasagne to danie znamienne dla kuchni włoskiej. Co więcej, nazwa ta nie tylko odnosi się do potrawy, bowiem określenie to stosuje się również w odniesieniu do makaronu do lasagne. Ciekawe jest, że historycy zajmujący się kuchnią zgodnie twierdzą, że płaskie i szerokie wstęgi makaronu były jednym z pierwszych jego rodzajów, które zaczął wytwarzać człowiek. Zanim jednak dowiemy się jak można przygotować nieco innowacyjnelasagne z kurczakiem, warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się tradycyjne lasagne. Obok wspomnianego makaronu niezwykle ważnym składnikiem omawianej potrawy jest mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy oraz ser żółty. Oczywiście wszystkie wskazane produkty układa się warstwami oraz obowiązkowo zapieka w piekarniku. Jak zrobić lasagnew odświeżonej wersji? Istnieje wiele przepisów na lasagne w różny sposób nawiązujących do ich tradycyjnej postaci. Masz ochotę na połączenie makaronu z kurczakiem? Postępuj zgodnie z poniższą recepturą.
Przepis na lasagne z kurczakiem
Do przygotowania lasagne z kurczakiem będziesz potrzebowała:
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 1 puszki pomidorów,
- makaronu do lasagne,
- 20 dag sera żółtego,
- 2 cebul,
- 2 ząbków czosnku,
- ziół prowansalskich,
- soli,
- pieprzu,
- 250 ml mleka,
- 25 dag mąki,
- 3 łyżeczek masła.
Mięso kurczaka należy pokroić w niewielkie kawałki i natrzeć solą, pieprzem i startym czosnkiem. Następnie na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na oleju kurczaka. Składniki te przekładamy do rondelka i dodajemy do nich pomidory z puszki. Czekamy chwilę, aż sos się zredukuje i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Pod koniec posypujemy całość garścią ziół prowansalskich.
Mleko razem z mąką, a także dodatkiem miękkiego masła trzeba połączyć w jednolitą masę. W formie do pieczenia układamy warstwowo surowy makaron, mięso, a także przygotowany sos beszamelowy. Całość potrawy natomiast posypujemy znaczną ilością startego żółtego sera. Całość powinno się zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180–200°C.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze