Na dzisiaj - Lasagne
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuLasagne! Któż z nas jej nie lubi? Ta prosta, włoska potrawa podbiła serca ludzi na całym świecie. Bo któż by się oparł wspaniałemu, jeszcze parującemu kawałkowi tej zapiekanki makaronowej na talerzu? Chyba nikt. Najpopularniejsza jest oczywiście Lasagne Bolognese, dlatego więc poniżej nie znajdziecie przepisu na nią. Za to serwuję Wam dwa przepisy nieco inne od oryginału, ale równie smaczne.
- makaron Lasagne,
- 400g kurczaka,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów bez skóry,
- szczypta ziół prowansalskich,
- szczypta bazylii,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 300 ml mleka,
- 250g mozzarelli,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- pół pęczka natki,
- olej, sól, pieprz
Płaty makaronu gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek miażdżymy i razem z cebulą smażymy w rondlu na odrobinie oleju. Dodajemy posiekane pomidory wraz z zalewą i zioła. Dusimy, aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Masło roztapiamy i rozcieramy z mąką na gładką masę. Dolewamy powoli mleko i cały czas energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę smarujemy tłuszczem, dno smarujemy warstwa beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i beszamelem. Powtarzamy do wykończenia makaronu(lub końca miejsca w naczyniu). Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą beszamelu. Na wierzchu kładziemy pokrojony w plastry ser.
Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 — 30 minut. Podajemy posypana natką pietruszki.
- makaron Lasagne,
- papryka: 3 czerwone, 1 żółta, 2 zielone,
- 3 marchewki,
- puszka pomidorów bez skóry,
- 20dkg pieczarek,
- 1 kabaczek,
- 1 czerwona cebula,
- 30 dkg żółtego sera,
- sól, pieprz, olej,
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 300 ml mleka,
Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi.
Marchewkę, paprykę i kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach i rumienimy na patelni, na niedużej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy i dusimy 15 minut na niedużym ogniu. W międzyczasie z mleka, masła, mąki i gałki muszkatołowej przygotowujemy beszamel.
Formę smarujemy tłuszczem, dno smarujemy warstwa beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu, przykrywamy sosem pomidorowym i beszamelem. Powtarzamy do wykończenia makaronu(lub końca miejsca w naczyniu). Na wierzchu kładziemy pokrojony w plastry ser i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze