Składniki:
1 pojedyncza pierś kurczaka, 4 pomidory, 2 ogórki świeże, sałata (dowolna), 8 rzodkiewek, oliwki (dowolna ilość), 1-2 papryki (zielona, zółta lub czerwona), 1 duża cebula, ser pleśniowy, majonez, curry, sól, pieprz, jogurt naturalny (mały), olej, czosnek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z niewielką ilościa oleju. Posypać curry i dusić około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki) pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Sałatę podrzeć na kawałki i dodać do miski. Dodać oliwki, troszkę soli i pieprzu. Wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać jogurt z łyżeczką majonezu. Czosnek wygnieść (3 ząbki) i dodać do sosu. Popieprzyć do smaku. Warzywa przełożyć do głębokiego talerza. Posypać ostudzonym kurczakiem i serem pleśniowym pokrojonym w kostkę. Na koniec polać sosem czosnkowym. Smacznego!
Uwagi:
Do sałatki można dodawać dowolną ilość i rodzaj warzyw.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | PIPI |