Składniki:
1 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 duże ogórki małosolne, 2 jajka, szklanka bulionu mięsnego.
Sos: 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 2 łyżki keczupu, 6 łyżek oleju, opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego, zioła prowansalskie, pieprz, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w łupinkach (uwaga - nie przegotować!) do miękkości. Przelać zimną wodą, przestudzone obrać ze skórki (niekoniecznie, jeżeli są bardzo młode). Wystudzone pokroić w plasterki lub pokroić w kostkę wg upodobań. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać do ziemniaków, całość zalać bulionem mięsnym, odstawić do lodówki na ok. 20-30 min, następnie odcedzić, tak aby zostały tylko ziemniaki z cebulą. Składniki sosu dokładnie wymieszać (proporcje można zmienić wg upodobania), doprawić do smaku, zalać sosem ziemniaki z cebulą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Proszę zwrócić uwagę, aby wszystkie ziemniaki z obu stron były pokryte sosem. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. 30-60 min przed podaniem dodać pokrojone w kostkę ogórki, jeszcze raz wymieszać i tuż przed podaniem dodać jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Można też na koniec posypać świeżym, drobno posiekanym koperkiem.
Potrzebne przybory:
garnek, miska sałatkowa, miseczka na przygotowanie sosu, łyżka, nóż, deska do krojenia, widelce do wymieszania
Jak podawać?
Schłodzoną. Bardzo dobra zwłaszcza w gorące dni - do zimnych mięs, wędlin. Smaczna też z grzankami.
Uwagi:
Ponieważ "na oko" może wydawać się, że sosu jest za mało, radzę bardzo uważać z powiększaniem ilości sosu. Składniki powinny nim być jedynie pokryte, ale absolutnie nie pływać w nim - sos nie powinien też zbierać się na dnie salaterki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Daria |