Składniki:
1,5 paczki krakersów, 3 paczki herbatników, 4 żółtka, 1 litr mleka, 1 kostka masła, 1 szklanka krupczatki, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 gorzka czekolada, 0,5 litra śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 1 budyń śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Puszkę mleka gotujemy na karmel 2-3 godziny. 3 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i masło zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy dokładnie wymieszane malakserem: 1 szklankę mleka, 1 szklankę krupczatki, 4 żółtka, budyń śmietankowy. Gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta masa budyniowa. Na blaszce układamy herbatniki, na to wylewamy masę budyniową, układamy krakersy i wylewamy przestudzoną masę toffi. Znów układamy krakersy, a na nie bitą śmietanę ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Ciasto robimy dzień przed jedzeniem. Warstwy: herbatniki, masa budyniowa, krakersy, masa toffi, krakersy, bita śmietana, starta czekolada.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | asiul |