Składniki:
500 g makaronu penne (najlepiej Lubella), 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej, 1 puszka pomidorów, kilka różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych), 3 ząbki czosnku (chyba że ktoś lubi mniej lub więcej), 1 cebula, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju lub oliwy, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
W garnku wstawiamy osoloną wodę na makaron, a w tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni topimy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek (kiedy jest pokrojony i leciutko osolony, to bardziej go czuć, niż kiedy jest wyciśnięty). Następnie dolewamy olej lub oliwę i dodajemy odciśniętego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka, chwilę dusimy i dodajemy pomidory z puszki. Pokrojone w małe kawałki brokuły, jeśli są świeże, od razu dodajemy do reszty produktów na patelnię, a jeśli są mrożone, to wkładamy je na sitko lub durszlak i na kilka sekund zanurzamy w gotującej się na makaron wodzie, następnie dodajemy na patelnię. Teraz wszystko oczywiście dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku tym, czym lubimy. Makaron gotujemy wg przepisu, tak by był al dente. Po odcedzeniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, i dodajemy do niego wszystko z patelni, dokładnie mieszamy i rozkładamy, najlepiej na głębokie talerze. Wszystko smakuje jeszcze lepiej, gdy jest posypane z wierzchu tartym serem typu parmezan lub innym. Smacznego!
Potrzebne przybory:
duży garnek, duża patelnia lub wok, łopatka do mieszania, nóż, otwieracz do puszek, durszlak lub sitko
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | madziaralenka |