Składniki:
Bulion drobiowy (ew. warzywny), cukinia, niewielka ilość śmietany, grosek ptysiowy, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Obieramy cukinię, wycinamy ze środka nasiona, a miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy kilka minut (do miękkości). Następnie ugotowaną cukinię miksujemy bardzo dokładnie, jeśli jest za gęsta, dolewamy rosołu, na którym się gotowała. Na koniec dodajemy śmietanę, wcześniej rozprowadzamy ją z niewielką ilością zupy, aby się nie zwarzyła. Doprawiamy.
Jak podawać?
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Uwagi:
Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ robię ją "na oko". Sądzę, że nawet początkująca gospodyni da sobie z nią radę. Polecam szczególnie dzieciom.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Dorsi |