Składniki:
30 dag mięsa z kością (wołowiny, cielęciny, kurczaka), włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por), 2,5 litra wody, 40 dag drobnych buraków ćwikłowych, pół łyżeczki kwasku cytrynowego (lub łyżka octu z jabłek), 2 łyżki majeranku, 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (do barszczu zabielanego), 2 łyżki cukru, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Buraki dokładnie umyj szczoteczką, zalej wrzątkiem, a następnie ugotuj (około 40 minut), odcedź i wystudź. Wystudzone obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn. Teraz wlej do garnka wodę, włóż umyte mięso i zagotuj. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe (pamiętaj, że najdłużej gotuje się wołowina), dołóż obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj wszystko razem do miękkości. Miękkie mięso i jarzyny wyjmij z wywaru, a do garnka włóż starte buraki. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj kwasek cytrynowy (ewentualnie ocet), cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec barszcz przecedź przez durszlak i przypraw majerankiem.
Jak podawać?
Jest to barszcz czysty, podawany w filiżankach z dodatkiem np. słonych paluszków albo na talerzu - wtedy z uszkami lub pasztecikiem. Do czystego barszczu można też dodać śmietanę. Taki zabielany barszcz podajemy na talerzu z osobno ugotowanymi ziemniakami, z fasolą jaś lub z jajami ugotowanymi na twardo.
Uwagi:
Do czystego barszczu można też dodać śmietanę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | kona |