Składniki:
3 puszki kukurydzy, 1 świeża czerwona papryka, 1 średnia biała cebula, 1/4 kostki masła, pół cytryny, cukier do smaku, bulion z kurczaka w kostce, creme freche albo tłusty, grecki jogurt, grzanki.
Jak przyrządzić?
2 puszki kukurydzy razem z sokiem zmiksuj blenderem na gładką masę, 1 puszkę pozostaw na później. W garnku, w którym chcesz zrobić zupę, rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę i paprykę. W osobnym głębokim naczyniu rozpuść kostki bulionu w przegotowanej, gorącej wodzie. Zrób dosyć gęsty bulion, tak aby nie było trzeba solić zupy po wymieszaniu z resztą. Do zeszklonej cebuli z papryką wlej bulion, podgrzej, dodaj zmieloną kukurydzę, mieszając nieustannie. Zupa powinna zgęstnieć podczas podgrzewania i kiedy osiągnie kremową konsystencję, dodaj pozostałą puszkę kukurydzy i wymieszaj. Jezeli zupa jest za rzadka, możesz dodać rozpuszczonej w wodzie mąki. Jeżeli jest za gęsta, dodaj bulionu. Dodaj cukier, sok z cytryny i przyprawy według własnego gustu. Serwuj ciepłą zupę z łyżką zimnej creme freche na środku talerza (bez mieszania) i posyp grzankami.
Potrzebne przybory:
blender
Jak podawać?
Serwuj w małych miseczkach, ponieważ zupa jest sycąca.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | vi |