Składniki:
- sok z kiszonej kapusty,
- warzywa: marchew, pietruszka, seler, cebula,
- kilka suszonych grzybów,
- mięso mielone,
- śmietana,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Najpierw kilka słów wyjaśnienia. W moich rodzinnych stronach biały barszcz i żurek to dwie odmienne zupy. Biały barszcz gotowany jest na soku z kiszonej kapusty, z suszonymi grzybami i małymi klopsami z mięsa mielonego, natomiast żurek to zupa na zakwasie z mąki żytniej. Co do żurku to najlepszy przepis jaki widziałem czasami pokazują na kanale TMT, ale to inny temat. Natomiast biały barszcz robię następująco:- wrzucam do garnka pokrojone warzywa (bez cebuli), suszone grzyby (należy je najpierw sparzyć), liść laurowy, kilka ziaren pieprzu (polecam zielony - jest po ugotowaniu bardzo smaczny) i ziele angielskie, zalewam wodą i gotuję- z mięsa mielonego formuję niewielkie kulki - gdy jest to mięso wierzowe, lub wieprzowo-wołowe trzeba dodać jajko i bułkę, gdy drobiowe można z niego zrobiść kulki bez dodatków- gdy wywar warzywny się zagotuje na wrzącą wodę wrzucam kulki z mielonego mięsa- przed końcem gotowania dodaję całą cebulę (najlepiej podpieczoną), ale wynika to z tego, że nie lubię rozgotowanej- jak wszystko jest ugotowane dodaję sok z kiszonej kapusty (trzeba wlać trochę, poczekać aż się zagotuje i posmakować - jeden lubi bardziej inny mniej kwaśny- po zagotowaniu doprawiamy solą (teraz, bo sok z kiszonej kapusty może być słony), pieprzem mielonym i śmietaną.
Jak podawać?
Podajemy z chlebem, albo (ten sposób polecam) z tłuczonymi ziemniakami. I tu są dwa sposoby podawania:1) na głęboki talerz nakładamy ziemniaki i "uklepujemy" je na połowie talerza, a zupę nalewamy obok (nie polewamy ziemniaków zupą).2) ziemniaki podajemy na drugim, płaskim talerzu (najlepiej polane zasmażką z cebuli i słoniny).To by było na tyle - smacznego.
Uwagi:
Sok z kiszonej kapusty (czy też zakwas jak ktoś woli)najprościej uzyskać odciskając kapustę przed robieniem surówki, czu gotowaniem bigosu. Zlewa się go potem przez sitko np. do słoika i w lodówce może stać bardzo długo - nie trzeba go zakręcać bo cały czas fermentuje, lepiej przykryć ściereczką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Tymek |