Składniki:
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 1/2 szklanki bakalii(morele, rodzynki, orzechy, skórka, daktyle),
- sól do smaku.
Nie dawać proszku do pieczenia!
Jak przyrządzić?
Bakalie namoczyć. Jaja ubić z cukrem, wsypać mąkę, wymieszać na masę. Bakalie odsączyć z wody, posypać mąką i połączyć z przygotowaną masą. Przelać wszystko do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Włożyć do nierozgrzanego piekarnika i piec około godziny w średnio gorącym piecu.
Uwagi:
To ciasto przypomina nieco keks, ale gdzie tam keksowi do ciasta Bożenki prosto z Warmii. Doskonale i długo daje się przechowywać... Gdyby tylko udało się go nie zjeść za pierwszym posiedzeniem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bona |