Składniki:
- paczka kostki sojowej,
- 1 seler (korzen),
- 1 por,
- 4-5 marchewek,
- 2-3 pietruszek (nie natek),
- 2-3 lyżki majeranku,
- 2-3 lyżki imbiru,
- 2-3 lyżki czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
- troche świeżo zmielonej gałki muszkatolowej,
- ciemny sos sojowy,
- 2 koski bulionowe (warzywne oczywiście).
Jak przyrządzić?
Do 1,5 litra wodu wrzącej dodajemy 2 kostki lub nawet trzy (jeśli ktoś lubi bardziej dosolone)i kropimy ok 10 kroplami sosu sojowego. Do tak przygotowanego wywaru wkladamy kostke sojowa i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie obieramy warzywka, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do wywaru i gotującej się soi i dosypujemy wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok 10 - 15 minut. Potrawa gotowa.Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka można zrobić zasmażke. Do 2 - 3 łyżek masła (to dla laktowegetarian raczej)i roztopionego dosypujemy 2 łyżeczki mąki i mieszamy energicznie aż sie połączą. Potem dodajemy gorącego wywaru 2- 3 łyżki do tego żeby nie było grud. I tak dodajemy do flaków mieszając az flaki sie zagęszczą.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, deska, ostry nóż, mieszadło, chochla.
Jak podawać?
Na głębokich talerzach z chlebem własnej roboty na zakwasie. Mniam!
Uwagi:
Imbir to przyprawa OBOWIĄZKOWA. On dodaje flakom tego smaku. Nie dodajemy czosnku bo zachwieje aromat. Nie solimy. Jeśli nie jest jeszcze dostatecznie słone zlewamy sosem sojowym do pożądanej "słonosci". Ma być pikantne wiec nie żałować pieprzu. Moze być więcej niż w przepisie!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ajwi |