Składniki:
- 20 dag mąki (1 i 1/4 szklanki),
- szklanka mleka,
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sól,
- masło lub olej do smarowania gofrownicy.
Jak przyrządzić?
Jajka roztrzepać dokładnie z mlekiem, cukrem i odrobiną soli do smaku. Wsypać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, stopione masło i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiać trzepaczką. Na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną stopionym masłem lub olejem, nalewać niezbyt grube warstwy ciasta, piec 3-4 minuty.
Jak podawać?
Można jeść same gofry, bez żadnych dodatków, ale można też z dżemem, owocami, miodem, bitą śmietaną itp itd Tylko uwaga!!! Wtedy kaloryczność gwałtownie rośnie!!!
Uwagi:
Przepis pochodzi z jakiejś gazety, która ukazała się jeszcze przed moimi narodzinami, ale efekty są naprawdę super!! Gofry są bardzo łatwe do wykonania, udają mi się za każdym razem (hehehehe a ja mam 2 lewe ręce do gotowania;]). No a do tego są niskokaloryczne!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 1269 kcal całość |
Autor | agatencja |