Gofry zwykłe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 20 dag mąki (1 i 1/4 szklanki),
- szklanka mleka,
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- łyżka oleju,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sól,
- masło lub olej do smarowania gofrownicy.

Jak przyrządzić?

Jajka roztrzepać dokładnie z mlekiem, cukrem i odrobiną soli do smaku. Wsypać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, stopione masło i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiać trzepaczką. Na rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną stopionym masłem lub olejem, nalewać niezbyt grube warstwy ciasta, piec 3-4 minuty.

Jak podawać?

Można jeść same gofry, bez żadnych dodatków, ale można też z dżemem, owocami, miodem, bitą śmietaną itp itd Tylko uwaga!!! Wtedy kaloryczność gwałtownie rośnie!!!

Uwagi:

Przepis pochodzi z jakiejś gazety, która ukazała się jeszcze przed moimi narodzinami, ale efekty są naprawdę super!! Gofry są bardzo łatwe do wykonania, udają mi się za każdym razem (hehehehe a ja mam 2 lewe ręce do gotowania;]). No a do tego są niskokaloryczne!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Kaloryczność1269 kcal całość
Autoragatencja

Gofry zwykłe: Podobne przepisy

Gofry zwykłe: wypróbuj również

Powiązane Tematy