Składniki:
- kurczak (cały),
- sól,
- papryka (słodka i ostra),
- pieprz,
- wegeta,
- majranek (lub inne zioło wg upodobań),
- czosnek oraz oliwa (do natarcia).
Jak przyrządzić?
Świeżego kurczaka (ok. 1-1,5 kg) myjemy, nastepnie nacieramy oliwą i czosnkiem, posypujemy w/podanymi przyprawami - wg upodobań co do intensywności.
Na koniec w naczyniu żaroodpornym ustawiamy szklaną butelkę całą wypełnioną zwykłą wodą, na którą nakładamy kurczaka w taki sposób by na szyjce butelki opierał sie kurczak (butelka jest przełożona dolnym otworem między nogami kurczaka ku górze). Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni C na ok. 1,5 h - co pół godziny kurczaka polewamy tłuszczykiem, ktory zcieka do naczynia.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, butelka szklana (np. po piwie w zalezn. od wielkosi kurczaka).
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem i sosem chińskim - slodko kwaśnym.
Uwagi:
Potrawa może byc przygotowana w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu ale butelka w zupełności wystarcza. Tak przygotowany kurczak ma znacznie lepszy smak niż pieczony tradycyjnie czy z rożna. Jest złocisty, chrupiący na zewnątrz i za razem soczysty w środku. Podany w całości wygląda efektownie i apetycznie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agata |