Kurczak a'la flaczki

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kurczak (ok. 1,50 kg),
- 3l wody,
- włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, por),
- oraz dodatkowo: 1 seler, 1 pietruszka, 2 marchwie, 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki oleju,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, papryka.

Jak przyrządzić?

Kurczaka z warzywami gotujemy tak jak rosół. W miedzyczasie obieramy warzywa i ucieramy na tarce (większe oczka). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę posiekaną w drobna kostkę, utarte warzywa i razem przesmażamy około 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, nastepnie rozprowadzamy rosołem zwracając uwagę aby nie powstały "kluchy". Teraz wyciągamy z garnka ugotowanego kurczaka, rozdrabniamy go. Usuwamy wszystkie kości. Zasmażkę łączymy z rosołem, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Zupa powinna być zawiesista.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, tarka, nóż.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Uwagi:

Dobra, pożywna zupa na zimowe dni.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt15 zł
Autorbabcia Ania1

Kurczak a'la flaczki: Podobne przepisy

Kurczak a'la flaczki: wypróbuj również

Powiązane Tematy