Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,50 kg),
- 3l wody,
- włoszczyzna jak do rosołu (marchew, pietruszka, seler, por),
- oraz dodatkowo: 1 seler, 1 pietruszka, 2 marchwie, 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki oleju,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, majeranek, sól, pieprz, papryka.
Jak przyrządzić?
Kurczaka z warzywami gotujemy tak jak rosół. W miedzyczasie obieramy warzywa i ucieramy na tarce (większe oczka). Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę posiekaną w drobna kostkę, utarte warzywa i razem przesmażamy około 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, nastepnie rozprowadzamy rosołem zwracając uwagę aby nie powstały "kluchy". Teraz wyciągamy z garnka ugotowanego kurczaka, rozdrabniamy go. Usuwamy wszystkie kości. Zasmażkę łączymy z rosołem, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Zupa powinna być zawiesista.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, tarka, nóż.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Uwagi:
Dobra, pożywna zupa na zimowe dni.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | babcia Ania1 |