Kaczka po pekińsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

(dla 4 osób)1. trzy piersi z kaczki2. placki maddaryńskie (sojowe) - (mogą być naleśniki meksykańskie - dostępne w supermarketach)3. suszone śliwki węgierki (ok.35 szt)4. sos chili5. ketchup6. ocet winny 6%7. czosnek - 6 ząbków8. musztarda9. sos sojowy10. imbir11. cukier12. wódka13. cebula szarotka14. szczypiorek15. świeży ogórek16. oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

W piwerszej kolejności przygotowujemy cztery sosy serwowane w małych miseczkach:1. sos śliwkowo - sojowy - węgierki zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 40 minut, aż zmiękną na tyle, że bedą nadawać się do przetarcia przez sito. Przecieramy śliwki przez sito do garnka, dodajemy wody tak aby powstała masa o konsystencji konfitury. dodajemy 4 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek cukru, sól do smaku, pół łyżeczki imbiru. Gotujemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Sos przelewamy do miseczki. Przed podaniem powinien być gorący.2. sos musztardowo - sojowy - do miseczki wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i uzupełniamy 8 łyżkami musztardy,przegotowaną wodę; dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem powinien być schłodzony. Nie powinien być zbyt gęsty.3. sos chili - do miseczki dodajemy 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę sosu chili, 2 łyżki sosu sojowego, przegotowaną wodę. dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem powinien być schłodzony. Nie powinien być zbyt gęsty.4. sos czosnkowo-octowy - do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy 6 posiekanych ząbków czosnku - mieszamy. Sos powinien być schłodzony.Kolejny etap. Drobno siekamy cebulę i sczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki. Obrane ogórki kroimy w cienkie paski, przekładamy do miseczki.Kaczka. Piersi z kaczki kroimy w kostkę (ok. 1 cm/2), dodajemy płaską łyżkę cukru, kieliszek wódki - odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy kaczkę na oliwie z oliwek aż do miękkości. Kaczkę przekładamy na półmisek.Podgrzewamy placki sojowe, przekładamy na półmisek.

Uwagi:

Tak oto na naszynm stole znajdują się. Kaczka, 4 rodzaje sosów, ogórek, cebula ze szczypiorkiem, placki mandaryńskie. Kaczkę jemy rękoma w nastepujacy sposób: Na ciepły placek kładziemy warstwę pokrojonej w kostkę kaczki, zalewamy kaczkę gorącym sosem śliwkowo-sojowym, kładziemy warstwę ogórka, cebuli, polewamy odrobiną pozostałych sosów, zwijamy naleśniki i mniam!Należy uważać aby nie przesadzić z ilością sosu musztardowo sojowego, chili i octowo-czosnkowego. Sosy te mają bardzo intensywny aromat i powinny stanowić niewielki dodatek. Sosem dominującym jest sos śliwkowo-sojowy. Ciekawą stroną tej potrawy jest to, że poprzez mieszanie sosów w różnych konfiguracjach i ilościach możemy uzyskać dużą ilość ciekawych kompozycji smakowych. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
AutorJarek

Kaczka po pekińsku: Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku: wypróbuj również

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem ... zaadaptowaliśmy do własnych upodobań. Dziś już ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... . Po wykorzystaniu tych receptur warto pójść o krok dalej i skusić się na przyrządzenie drobiu z owocami cytrusowymi. Jedną z propozycji będącej realizacją takiego połączenia jest kaczka w pomarańczach. Bądź nowoczesna i poświęć chwilę na ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ... ma wśród nas swoich zwolenników i ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które ...

dawno temu

Sałatka pekińska

... i dania fast food pożywnymi i pełnymi wartościowych składników pokarmami? Wystarczy, że wykorzystasz ogólnie dostępne warzywa i przygotujesz wyśmienite sałatki. Jeżeli lubisz kapustę pekińską, powinnaś ... przeczytać poniższy artykuł. Dzięki ...

dawno temu

Czernina z kaczki - dla widzów o mocnych nerwach

... Czernina z kaczki - niby po prostu zupa, ale składniki nie wszystkich zachęcają. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym ... krwi z kaczki nóżki skrzydełka i podroby z kaczki 2 ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z zastosowaniem kapusty pekińskiej, które pokazują, że kreatywność w kuchni nie zna granic!  ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z zastosowaniem kapusty pekińskiej, ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu z kaczki. ... w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu ...

dawno temu

Elmo i kaczki

... Z powiększającej się kolekcji teledysków mojego synka, nadal pozostajemy na etapie Ulicy Sezamkowej. Najważniejszą osobą z całej ferajny jest Elmo, ale nie może on być sam. Aktualnie zafascynowanie brnie w kierunki kaczek. Tak więc tym razem ...

dawno temu

Szybka surówka

... i osączoną kukurydzą. 5. Dopraw zdrowe danie solą i pieprzem, polej oliwą, wymieszaj. Surówka z kapusty pekińskiej gotowa. Smacznego!   ...

dawno temu

Jak zrobić łódkę z papieru?

... Dzieci uwielbiają zabawę w wodzie. Aby urozmaicić codzienną kąpiel, zadbajcie o rekwizyty do zabawy. Oprócz gumowych kaczek i lalek, przygotujcie pływające okręty wojenne. Wystarczy kartka papieru i sprawne paluszki. Jak zrobić prostą papierową ...

dawno temu

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... . pół szklanki kapusty pekińskiej,marchewka,1/3 ...

dawno temu

Chińskie potrawy

... Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców potrafi zaskoczyć swą różnorodnością. Obejmuje wiele odmiennych tradycji kulinarnych, między innymi kantońską, pekińską ...

dawno temu

W co ubierają się gwiazdy?

... piękna tancerka? Przede wszystkim na polskich projektantów. I to się ceni! Podczas tegorocznej ceremonii Złotych Kaczek Edyta miała na sobie welurową sukienkę duetu Tarnowska& Kułak. Kreacja doskonale podkreślała idealną figurę i oryginalną ...

dawno temu

Żywność ekologiczna - dobry wybór na trudne czasy

... wartościowe zboże amarantus (szarłat), kaszę jaglaną i gryczanąniepaloną, płatki owsiane, czasem rzadkie mięsa: z kaczki, królika, jagnięcinę – te, które opierają się masowej, wspieranej antybiotykami hodowli. Smacznego ...

dawno temu

Kurczak po seczuańsku

... , do których niewątpliwie trzeba zaliczyć kurczaka po seczuańsku. Korzystając z poniższej receptury, możesz również przyrządzić kaczkę po seczuańsku. Piersi z kurczaka po chińskuDo przyrządzenia kurczaka ...

dawno temu

Jaka naprawdę jest Katarzyna Figura?

... ”, z “Pociągu do Hollywood”, „Kingsajzu”, ze „Szczęśliwego Nowego Jorku”, z “Kilera” i “Kilerów 2-óch”, ale także z doskonałych kreacji w filmie Jerzego Stuhra “Historie miłosne” i w „Zemście” Andrzeja Wajdy. Otrzymała Złotą Kaczkę w 1988 i w ...

dawno temu

Zdrowie od jabłek

... Cierpkie, kwaśne, słodkie, twarde, miękkie - każdy ma swój typ. Dzieciaki lubią niedojrzałe jabłka, zerwane wprost z drzewa sąsiada. Kwaśne są najlepsze na szarlotkę lub do duszonej kaczki. Słodkie są świetne do szkoły lub pracy, na drugie ...

dawno temu

Powiązane Tematy