Składniki:
(dla 4 osób)1. trzy piersi z kaczki2. placki maddaryńskie (sojowe) - (mogą być naleśniki meksykańskie - dostępne w supermarketach)3. suszone śliwki węgierki (ok.35 szt)4. sos chili5. ketchup6. ocet winny 6%7. czosnek - 6 ząbków8. musztarda9. sos sojowy10. imbir11. cukier12. wódka13. cebula szarotka14. szczypiorek15. świeży ogórek16. oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
W piwerszej kolejności przygotowujemy cztery sosy serwowane w małych miseczkach:1. sos śliwkowo - sojowy - węgierki zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 40 minut, aż zmiękną na tyle, że bedą nadawać się do przetarcia przez sito. Przecieramy śliwki przez sito do garnka, dodajemy wody tak aby powstała masa o konsystencji konfitury. dodajemy 4 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek cukru, sól do smaku, pół łyżeczki imbiru. Gotujemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Sos przelewamy do miseczki. Przed podaniem powinien być gorący.2. sos musztardowo - sojowy - do miseczki wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i uzupełniamy 8 łyżkami musztardy,przegotowaną wodę; dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem powinien być schłodzony. Nie powinien być zbyt gęsty.3. sos chili - do miseczki dodajemy 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę sosu chili, 2 łyżki sosu sojowego, przegotowaną wodę. dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem powinien być schłodzony. Nie powinien być zbyt gęsty.4. sos czosnkowo-octowy - do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy 6 posiekanych ząbków czosnku - mieszamy. Sos powinien być schłodzony.Kolejny etap. Drobno siekamy cebulę i sczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki. Obrane ogórki kroimy w cienkie paski, przekładamy do miseczki.Kaczka. Piersi z kaczki kroimy w kostkę (ok. 1 cm/2), dodajemy płaską łyżkę cukru, kieliszek wódki - odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy kaczkę na oliwie z oliwek aż do miękkości. Kaczkę przekładamy na półmisek.Podgrzewamy placki sojowe, przekładamy na półmisek.
Uwagi:
Tak oto na naszynm stole znajdują się. Kaczka, 4 rodzaje sosów, ogórek, cebula ze szczypiorkiem, placki mandaryńskie. Kaczkę jemy rękoma w nastepujacy sposób: Na ciepły placek kładziemy warstwę pokrojonej w kostkę kaczki, zalewamy kaczkę gorącym sosem śliwkowo-sojowym, kładziemy warstwę ogórka, cebuli, polewamy odrobiną pozostałych sosów, zwijamy naleśniki i mniam!Należy uważać aby nie przesadzić z ilością sosu musztardowo sojowego, chili i octowo-czosnkowego. Sosy te mają bardzo intensywny aromat i powinny stanowić niewielki dodatek. Sosem dominującym jest sos śliwkowo-sojowy. Ciekawą stroną tej potrawy jest to, że poprzez mieszanie sosów w różnych konfiguracjach i ilościach możemy uzyskać dużą ilość ciekawych kompozycji smakowych. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Jarek |